Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Vitályos-Bartalis Réka, MAXIMUS díjas hallgatóval beszélgettünk

Vitályos-Bartalis Réka Fordító és tolmács mesterszakos hallgató, aki idén, a 2017/2018-as tanévben elnyerte a Maximus hallgatói díjat, amely a legkiemelkedőbb tudományos munkáért jár. Rékával beszélgettünk.

Mutatkozz be kérlek, és mondd el, hogy milyen tudományos munkákkal foglalkoztál eddig?

Vitályos – Bartalis Réka vagyok, a Sapientia EMTE Csíkszeredai karának II. éves fordító – tolmács mesterszakos hallgatója. Az alapképzést szintén itt végeztem, román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom szakon, így az elmúlt öt év alatt bőven akadtak olyan tudományos munkák, melyekben szívesen tevékenykedtem. Kétszer vettem részt a Tudományos Diákköri Konferencián, és mindkét alkalommal első helyezést értem el. Így 2017-ben az ETDK-án is képviselhettem az egyetemet, idén pedig jelölést kaptam az OTDK-ra is. Tagja voltam egy olyan kutatási projektnek, mely a romániai kisebbségi iskolák nyelvi tájképét valamint virtuális nyelvi tájképét vizsgálta. A kutatás vezetői dr. Tódor Erika Mária, egyetemi docens, tanszékvezető és Dégi Zsuzsánna, egyetemi tanársegéd voltak. A kutatás során elkészített dolgozatomat aNyelvi Tájkép, Nyelvi Sokszínűségelnevezésű műhelykonferencián volt alkalmam bemutatni. Az egyetemi teendőkön kívül extrakurrikuláris tevékenységekben is részt vettem, jelen voltam a 2017-es JAK Műfordítótáborban, melyet Dunabogdányban szerveztek, valamint a Balassi Intézet által szervezett műfordítótáborban, melynek a balatonfüredi Fordítók Háza adott otthont. Több Pál Dániel Levente vers is megjelent román nyelven az én fordításomban a FITRALIT folyóiratában, illetve ugyanitt megjelent egy román nyelvű beszámolóm is, melyben a két műfordítótáborban szerzett tapasztalataimról mesélek. Év elején publikálásra került az alapképzésen készített államvizsga dolgozatom is, Immortal Literature: Film Adaptations and Interpretations of Oscar Wilde’s The Picture of Dorian Gray címmel.

Mit jelent számodra a Maximus hallgatói díj?

Számomra a Maximus Díj megbecsülést és elismerést jelent, egyfajta visszajelzést a szakma részéről, arról, hogy a tudományos munka végzése nem hiábavaló. Jutalom a rengeteg hosszú és fáradtságos munkáért. Megerősít ugyanakkor abban is, hogy jó úton haladok, és érdemes elgondolkoznom azon, hogy ezen területek valamelyikén helyezkedjem el a jövőben.

Milyen terveid vannak az elnyert ösztöndíjjal, hogyan tudod a további szakmai fejlődésedre felhasználni?

Szeretnék beiratkozni egy továbbképző kurzusra, mely kifejezetten a műfordításra összpontosít, ezt követően pedig tervben van a doktori iskola elvégzése is. Az ösztöndíj egy részét erre szánom, a másik részét pedig nagyszüleim megsegítésére szeretném fordítani.

Mennyi munka van annak hátterében, hogy te nyerhetted meg ezt a díjat?

Egy beszélgetés alkalmával egy régi ismerősöm mondta azt, hogy az álmok igenis valóra válthatók, csak ne várjuk a sült galambot, keményen dolgozzunk meg értük. Ez a mentalitás ragadt át rám is, és ennek szellemében dolgoztam az elmúlt öt évben. Annak hátterében, hogy elnyerhettem ezt a díjat, több év elhivatottság, kitartás és fáradtságos munka áll, melynek egyetlen percét sem bántam meg, hiszen ez vitt előre a céljaim felé.

Hol kamatoztathatod a megszerzett tudásodat?

Úgy gondolom, az élet bőven ad majd lehetőséget arra, hogy kamatoztathassam a tudásomat. A korábban említett kurzus, illetve a doktori iskola csupán az első lépések lesznek ezen az úton.

Kinek a támogatásával sikerült a szakmai munkát elvégezni?

Úgy gondolom, hogy ennyi év után hálával és köszönettel tartozom a Humán Tanszék összes tanárának. Név szerint viszont szeretném kiemelni Dégi Zsuzsannát és Dr. Tódor Erika tanárnőket, akiktől sok segítséget kaptam, hiszen többek közt ők vezettek be annak módszertanába, hogy hogyan is kell elkészíteni egy tudományos dolgozatot. Köszönettel tartozom továbbá Dr. Pieldner Judit tanárnőnek, akivel az alapképzéses államvizsga dolgozatomat írtam. Köszönöm, hogy türelmes volt, és végig bíztatott. Rengeteget tanultam a szakmai professzionalizmusról Dr. Prohászka – Rád Boróka tanárnőtől, akivel jelenleg a mesteri disszertációmat is készítem. Köszönöm a sok építőkritikát, és a nekem szavazott bizalmat! Megemlíteném még Dr. Pál Enikő és Tomonicska Ingrid tanárnőket, akik a román nyelvtudásom fejlesztésében segítettek rengeteget. Nem utolsó sorban pedig hálás vagyok a családomnak, hogy mindvégig mellettem álltak, és támogattak.

Mit adott neked az elmúlt években a Sapientia?

Sok mindent kaptam az egyetemi évek alatt a Sapientiától, de legfőképp tapasztalatot. Felnőtté nevelt, miközben azzal foglalkozhattam, amivel mindig is szerettem volna. A bentlakásnak köszönhetően pedig egy olyan közösségbe csöppentem bele, ahol szoros barátságok kötődtek, szép emlékek születtek, számtalan kalandok történtek. Lehetőséget adott a fejlődésre, az utazásra, a célok megvalósítására. Most mindezt becsomagolom szépen, és bárhova is visz az utam, mindig magammal viszem. Hálás vagyok mindenért, köszönöm!

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30