Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Vizes-tábor Homoródfürdőn

2017. november 24-25. között a Kós Károly Szakközépiskola XI-es diákjai és az elsőéves biomérnök mesteris hallgatóink számára szerveztünk vízkémiai és mikrobiológiai vizsgálatokkal kapcsolatos tábort Homoródfürdőn.

A Kós Károly Szakközépiskola főszervezésében, Albert Éva kémia-fizika szakos tanárnő vezetésével két tucat XI. osztályos környezetvédelmi szakostanuló vett részt vizekkel kapcsolatos tematikus táborban a hétvégén, melynek helyszíne a homoródfürdői Hatos Villa volt.

A tábor keretében a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke szervezett ásványvizek vizsgálatával kapcsolatos tevékenységeket, dr. Máthé István oktató vezetésével. A táborban részt vettek az elsőéves Fenntartható biotechnológiák szakos mesteris hallgatók is, akik az Ásványvizek kitermelése, hasznosítása, védelme című tantárgyhoz kötődően vízkémiai és mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek el, a középiskolásokat is bevonva a tevékenységekbe.

Ásványvíz szabad szén-dioxid tartalmának meghatározása a helyszínen titrálásos-módszerrel

2017. november 24-én, pénteken délután öt homoródfürdői borvízforrás esetében a résztvevők a helyszínen megmérték a feltörő ásványvizek hőmérsékletét, kémhatását (pH-ját), oldott-oxigén tartalmát, elektromos vezetőképességét (ebből számolva az összes oldott sótartalmat), szabad szén-dioxid tartalmat, illetve vízmintákat vettek további vizsgálatokhoz.

Vízhőmérséklet, pH, összes oldott sótartalom mérése a Lobogó-forrásnál

2017. november 25-én, szombaton délelőtt dr. Máthé István oktató tartott kiselőadást az ásványvíz-források kialakulásával, összetételével, használatával kapcsolatosan, ismertetve a sorra kerülő vízkémiai (titrálásos- és spektrofotometriás mérések) illetve vízmikrobiológiai vizsgálati módszereket (szabványos higiéniai-bakteriológiai tenyésztések).

Kiselőadás az ásványvizekről és vizsgálati módszereikről

A továbbiakban a mesteris hallgatók több középiskolás diák bevonásával öt homoródi borvízforrás esetében határozták meg egyes vízkémiai paraméterek értékeit (pl. ammónia-, nitrit-, nitrát-, szulfát-, foszfát-tartalom), illetve leoltották a vízmintákat a mikrobiológiai vizsgálatokhoz (vizek bakteriális összcsíraszámának a meghatározása, coliform-baktériumok, kólibacillus vagy Escherichia coli, fekális Enterococcus baktériumok kimutatása).

Vízkémiai mérések a homoródfürdői Hatos Villában

Mindezek után röviden összegzésre, összehasonlításra kerültek az egyes forrásvizek helyszíni és laborkémiai vizsgálatok eredményei. A több napot igénylő bakteriológiai vizsgálatok kiértékelésére a későbbiekben kerül sor.

A középiskolás diákok illetve tanáraik és a mesteris hallgatók helyszíni implikálódásai, kérdései, hozzászólásai alapján hasznosnak bizonyult az ivóvíz témájú tevékenységsorozat.

Eseménynaptár

2019. július

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031