Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Vizsgafeladatból ÜTV-díjas vállalkozás

Első díjat nyert a Sapientia csapatának LurkóTé(r)ma nevű vállalkozása március 11-én, pénteken Sepsiszentgyörgyön a 6. Üzleti Tervek Versenyén (ÜTV). Olvassátok el a csapat beszámolóját!

A Junior Business Club (JBC) által szervezett versenyre összesen huszonkét tervvel neveztek, amely Székely Kincső, a JBC sajtóreferense szerint rekordnak számít. A Sapientia EMTE Csíki Karán Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzés hallgatóiként, hirdetés és reklám tantárgyból alig egy fél éve kaptuk azt a vizsgafeladatot, hogy találjunk ki egy terméket vagy termékcsoportot és készítsük el a marketingkommunikációs kampányát. Komolyan vettük a házit, így hamarosan egy valós termékcsaláddal léphetünk a piacra.

Sikerünk titka az, hogy egy kiváló, négytagú csapat verbuválódott össze: Bíró Hanna tervező, Gegő Imre és Ráduly Andrea közgazdász, valamint Szőcs Lóránt szociológus. Kitalálni valamely terméket nem kellett, hiszen Bíró Hanna régi álma volt megváltoztatni a játszótéri kultúrát. Olyan játszóteret képzelt el, ahol a járni alig tudó gyermek is jól szórakozhat, a nagyobb gyermekek mellett, amely biztonságos, esztétikus és ugyanakkor környezetbarát. Tervezőként rengeteg ötlete van. Katicabogár mászókát, gombalépegetőt, abakuszt és egyéb rajzokat készített el. Akácfából gyártanánk a legtöbb játéktéri elemet, mivel környezettudatosak vagyunk és ez a fafajta egyfelől invazív, vagyis a gyomnövényekhez hasonlóan gyorsan terjed, kiszorítva az őshonos fajtákat (általában a természetvédelmi övezetekből ki is szokták irtani ezt a fát). Másfelől, azért jó döntés az akác, mivel nagyon ellenálló fatípus, alig igényel növényvédelmi szereket, kutatások igazolják, hogy az időjárás viszontagságainak kitéve is akár 20-tól 50 évig is képes állagát megőrizni. Szóval kültéri játszóterekhez ideális alapanyag.

Hanna álma minket is fellelkesített, annál is inkább, hogy tőlünk nyugatabbra már találhatunk az ő elképzeléseihez hasonló játszótereket, ahol a gyerekek kiválóan és biztonságosan szórakozhatnak. Továbbá a Székölykök táborok azt is igazolták, hogy Székelyföldön is kialakult az igény a kulturált játszóterezésre. Mindenikünk a saját képesítésének megfelelő tudását adta e nagyszerű tervhez, amely egyre inkább megvalósíthatónak tűnt, ezért is döntöttünk úgy, hogy benevezünk az ÜTV-re, így vállalkozásban jártas szakemberekkel is meg tudjuk vizsgáltatni az elképzeléseinket. 

Karácsony Zsolt, a JBC elnöke a vetélkedő döntőjének megnyitóján kifejtette, hogy önkéntesként kezdte és ez a verseny tanította meg arra, hogy miként kell vállalkozni. Kelemen Szilárd megjegyezte, hogy a világgazdaság halad előre, Romániában is már 10 ezer okostelefont értékesítettek, tőlünk függ, hogy csatlakozunk-e az árhoz, mert minden lehetőség adott a vállalkozáshoz. Ehhez viszont elsősorban egy jó üzleti terv szükségeltetik. Ilyeneket elemeztek ki az ÜTV döntőjében, már az előbb említett okostelefon-használat sugallhatta, hogy az IT területén a legintenzívebb a konkurencia. A hét döntős közül hárman szoftverkészítési üzleti tervvel jelentkeztek, továbbá, rajtunk kívül volt még egy épületek energiahatékonyságát felmérni és javítani célzó vállalkozás, egy helyesírással, korrektúrával foglalkozó vállalkozás, illetve egy turisztikai idegenvezetői vállalkozás. A 10 perces bemutatók után a zsűri, ígérete szerint megpróbált mindenkit keresztkérdésekkel sarokba szorítani, tesztelve az elképzelések alaposságát és a tervezett költségvetések számainak valódiságát. Természetesen emellett dicsérte is a jó ötleteket és mindenki egy-két jó tanáccsal távozhatott a döntőből.

Nekünk sikerült a tanácsok mellett a fődíjat is begyűjteni, ami kötelez minket, hogy továbblépjünk, mivel 25000 lej értékű szolgáltatásokat nyertünk, amely magába foglalja a cégalapítási költségeket (cégbejegyzést), továbbá – többek között – ügyviteli programot, könyvelési programot, webtárhelyet, tanácsadást, és a Romániai Magyar Közgazdasági Társaság tagságát. Reméljük, hogy a következő ÜTV-n már a vállalkozásunk gyümölcsöző tevékenységéről számolhatunk be. 

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031