Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

X-ek, azaz ismeretlenek a Bolyaiak életében

Tudománynépszerűsítő publicista kötetével bővült a Fehér Holló Újságírósorozat. Oláh-Gál Róbert matematikus X-ek a Bolyaiak életében című olvasmányos publicisztika-füzérét a Magyar Tudomány Napja keretében, november 8-án mutatták be a kolozsvári EME székházban.

A Bolyai-vacsora címet viselő nagyszabású informális fórum – amelyre Erdélyből és Magyarországról egyaránt érkeztek matematikusok – kiváló alkalomnak mutatkozott Oláh-Gál Róbert, a Sapientia EMTE csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának oktatója újabb, a Bolyaiak mindennapjait, emberi kap- csolatait és szakmai vergődéseit bemutató kötetének szemrevételézéséhez. 

– Önök matematikusként, Bolyai-kutatóként tisztelik Oláh-Gál Róbertet – mondta a kötet szerkesztője, Szabó Csaba –, mi újságírók pedig azért, mert a tudománynépszerűsítő publicisztika egyik kivételes erdélyi képviselőjét látjuk benne, olyan kollégát, aki nemcsak kedvvel nyomoz, de eredetiségben sem szűkölködik. Különleges a felgöngyölítő módszere: jónéhányszor ő maga állítja fel azt a Bolyai élethelyzet-egyenlet, amelyet aztán nagy örömmel meg is old.

A szerző maga rövid vetítettképes előadás által idézte fel a kötet fő írásvonalait, amelyek többek között olyan területeken hoznak „megoldásokat”, mint például Bolyai Farkas főerdész-pályázata (a körpakolásos feladvánnyal) vagy az az atyai szigor, amely Jánost és Gergelyt arra inti, hogy óvakodjanak a „duellumok” és a „fejérnépek” csábításaitól.

A kötet bemutatása valójában az Egyetemiek Házában megrendezett fogadáson is folytatódott, ahol Oláh-Gál Róbert a két matematikus emlékét már-már rituálisan megidéző – a Széchenyi tiszteletére rendezett marosvásárhelyi, 1860. évi emlékvacsora mintájára szervezett – Bolyai-vacsora egyik felszólalójaként újabb fejezeteket mutatott be röviden a mintegy ötven matematikusnak illetve meghívottnak. 

 

erdely.ma

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031