Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal /

Könyvtár

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Egyetemi Könyvtára 2001-ben, az oktatás beindulásával egyidőben kezdte meg működését.  Nagy kihívás volt mindannyiunk számára, hogy az oktatás indításával egyidőben megnyithassuk könyvtárunkat. Jellegét tekintve felsőoktatási szakkönyvtár, alapvető feladata – az Egyetem első számú szellemi forrásközpontjaként – az oktató-nevelő és tudományos munka segítése.

Az Egyetemi Könyvtár gyűjteménye célirányos vásárlás és adományozás útján gyarapszik. Az állomány értékét különösen növelik a hagyatékadományok: Sükösd Mihálynak, Andorka Rudolfnak, Fábián Ernőnek, Jákli Istvánnak, Szent-Györgyi Máriának, Andre Kosztolanynak, valamint Egyetemünk docensének, Vofkori Lászlónak a könyvhagyatéka.

Az elmúlt évek alapozó munkájának eredményeként jelenleg mintegy 54.000 dokumentum áll az olvasók rendelkezésére. A főgyűjtőkörbe tartozó állomány számottevő hányada szabadpolcos rendszerben, ETO szerinti tematikus csoportokban van elhelyezve az olvasóteremben. A többletpéldányok, valamint a mellékgyűjtőkörbe tartozó dokumentumok raktárban találhatók. A beszerzések és adományok nyomán a könyvtári állomány folyamatosan bővül.

A tájékozódást naprakész internetes katalógus biztosítja (http://csikszereda.hunteka.ikron.hu/monguz2/index.jsp). A további információszerzést és a kutatást – az Egyetem hozzáférési jogával rendelkező – internetes adatbázisok segítik (EISZ, EBSCO stb.). A Könyvtár korszerűen kialakított nyilvános övezetét 102 férőhelyes olvasóterem és ruhatár képezi. Az olvasóteremben a szabad böngészést lehetővé tevő polcrendszerek mellett 24 számítógép áll a könyvtárhasználók rendelkezésére. A nem nyilvános övezet feldolgozó- és irodahelyiségből, valamint raktárból áll,  a nyilvános övezettel együtt 549,39 m² felületen.

Intézményünk zárt könyvtárként működik, szolgáltatásait az Egyetem oktatói és beiratkozott hallgatói vehetik igénybe.

Jelen egyetemi tanév nagy kihívása szolgáltatásaink  javítása és egy olyan, nagy befogadóképességű tömörraktár kialakítása amely hosszútávon megoldja szükségleteinket, valamint szakmai kapcsolatok kialakítása  is prioritás számunkra azon egyetemek könyvtáraival, amelyekkel Egyetemünk partnerkapcsolatokat alakított ki, együttműködési megállapodásokat kötött.

 

könyvtár

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031