Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Székelyföldi tudományos társaságot alapítottak

Megalakult Csíkszeredában a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság (SZRTT), amelynek elsődleges célkitűzése szakmai fórumot biztosítani a regionális tudományok művelőinek, illetve hogy kutatásaikkal hozzájáruljanak a Székelyföld fejlesztéséhez – nyilatkozta érdeklődésünkre Geréb László, a társaság nemrég megválasztott elnöke – adja hírül Fülöp-Székely Botond a kronika.ro-n.

forrás: erdely.ma

A tervek szerint konferenciákat, tanácskozásokat is szerveznek, a kutatások eredményeit pedig különböző fórumokon ismertetik az érdeklődőkkel. Egyebek mellett a Székelyföld statisztikai vonatkozású meghatározásán is fognak dolgozni, amely gazdasági szempontból is lényeges: nem mindegy, hogy Maros megyéből földrajzilag mekkora részt kapcsolunk ehhez a térséghez, hiszen ennek függvényében változhatnak a különböző mutatók – magyarázta.

A tizennégy kutató által alapított társaságot Nagy Benedek csíki egyetemi oktató kezdeményezte, így a tagok többségét jelenleg is a Sapientia egyetem csíkszeredai karának oktatói adják, ugyanakkor gyergyószentmiklósi, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi kutatókat is találunk a tagok listáján.
 

Többségében gazdasági szakemberek alapították a társaságot, de a tagok közt vannak történészek, földrajztudósok is. „Bárki beléphet közénk, függetlenül attól, hogy a regionalitással foglalkozó tudományok melyikében tevékenykedik. Azt szeretnénk, ha minél több területen készülnének kutatások, mert így részletesebb képet alkothatunk a Székelyföldről” – fogalmazta meg Geréb László – írja a kronika.ro.

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031