Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

A halottkultuszról a néprajzkutató szemével

Megrendítő az a székely-magyar halálszemléletet, mely szerint az élők és holtak szelleme, rokonsága, összetartozása nem szakad meg a halállal – véli Balázs Lajos néprajzkutató, akivel a mindenszentek, a halottak napja, valamint a halloween eredetéről, a hozzájuk kapcsolódó népszokásokról és a három ünnep közötti összefüggésről beszélgettünk.

forrás: szekelyhon.ro

A halloween, mindenszentek és a halottak napja mint spirituális ünnepek öszetartoznak, azonban tartalmi vonatkozásban csak az utóbbi kettő rokonítható. Mindenszentek egyházi ünnep, amelyhez a halottakra vonatkozó emlékezés szokásai, hiedelmei, cselekményei kapcsolódnak. November elsején már az első századtól kezdődően azokra a halott lelkekre emlékeztek, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. Tulajdonképpen a bencések által kezdeményezett halottkultuszból nőtt ki. November másodika lett a halottak napja, ami eszmei súlyánál fogva elsorvasztotta mindenszentek napját: elsősorban Európában az elhunytak iránti kegyelet ünnepévé vált.

Október 31-e a pogány korból fennmaradt halloween napja, amely a kelta boszorkányok, kísértetek, démonok ünnepe. Balázs Lajos néprajzkutató az utóbbi húsz év megfigyelései alapján úgy véli, hogy Európába a televíziós csatornák által került be és terjed.

„A tévében sugárzott filmek, valamint a ponyvairodalom által úgy lopakodnak be életünkbe, mint a többi, szellemiségünktől, lelkiségünktől idegen rítusok” – véli a kutató. Hozzátette, hogy az elmúlás rendkívül produktív kultúrageneráló tényező is, amely által szellemi rokonságban vagyunk az egyiptomi, valamint indiai népek halottkultuszával. Megrendítőnek tartja azt a székely-magyar halálszemléletet, mely szerint az élők és holtak szelleme, rokonsága, összetartozása nem szakad meg a halállal: ezt tükrözi például a temetőkultusz.

Halottak napján az eltávozottak mozgósítják az élőket, illetve az élők szükségét érzik a temető felé fordulásnak. Ilyenkor hazatér az idegenbe távozottak sokasága. Megtakarítjuk a sírokat, virágot viszünk, világítunk, rokoni találkozásokat hozunk létre és újítunk fel. Más szóval létrehozzuk az élő és a halott közösségek szimmetriáját. „A sírok, síremlékek felekezettől függetlenül közösségünk legnyomósabb, legsúlyosabb »levéltári« dokumentumai. Ezzel szemben minden elégetett és szétszórt hamu egy-egy »igazolatlan hiányzás« félelmetesen fogyó közösségünk eszmei köréből” – összegezte Balázs Lajos a halottkultusz lényegét.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031