Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

A környezetmérnöki szak volt a legnépszerűbb a pótfelvételin

Lezárult az őszi felvételi időszaka a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karán. Alapképzési szakokra 64-en, mesterképzésre 9-en iratkoztak, a legtöbben Hargita megyéből érkeztek.

forrás: szekelyhon.ro

Összesen 73-an iratkoztak be a felsőoktatási intézmény csíkszeredai karának valamelyik szakára, a tandíjmentes helyek azonban még így sem teltek be: alapképzésen 16, míg mesterképzésen 11 ingyenes helyre nem került jelentkező. Az őszi felvételin akadt más meglepetés is: a legnépszerűbbnek az a környezetmérnöki szak bizonyult, amelyre a nyári felvételi alkalmával csupán egy diák jelentkezett.

A gazdasági szakok továbbra is sok továbbtanulni vágyót vonzanak, ugyanis az előbb említett környezetmérnök szak után az általános közgazdaság, a marketing, valamint a gazdasági informatika szakokra jelentkeztek a legtöbben. A legkevesebben a román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom szakot választották, ide csupán egyetlen személy felvételizett. A mesterképzés esetében nehéz lenne „kedvencet” megnevezni, ugyanis két-két személy jelentkezett a fordító és tolmács, a vezetés és szervezés, a fenntartható biotechnológiák, valamint a kommunikáció és közkapcsolatok szakokra. Az alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy mesterképzés mindenképp a népszerűségi lista végére került, ugyanis a megmaradt 12 tandíjmentes helyre csupán egy személy jelentkezett.

A felvételizők nagyrésze, 72,60 százaléka Hargita megyéből felvételizett, 17,80 százalék Kovászna megyéből érkezett, 5,47 százalék Maros megyei, 2,79 százalék Magyarországról nyert felvételt, továbbá 1,40 százalék Szatmár megyéből iratkozott.

Nyári felvételi
A nyári felvételin Csíkszeredában alapképzési szakokra 215-en, mesterképzőre pedig 66-an jutottak be. Akkor a legtöbb sikeresen felvételiző, azaz a jelentkezők 60 százaléka Hargita megyei diák volt, a beiratkozók 26 százaléka pedig Kovászna megyéből nyert felvételt. Nyáron a legnépszerűbbek a gazdasági szakok voltak: a legtöbben, azaz 31-en a könyvelés és gazdálkodási informatika szakot választották. A humán szakcsoportban a román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom, a társadalomtudományi szakcsoportban a kommunikáció és PR, a mérnöki szakcsoportban pedig az élelmiszeripari mérnök szak bizonyult a legnépszerűbbnek. A mesteri képzések közül a kommunikáció és közkapcsolatok szakra érkeztek a legtöbben, 46 jelentkező nyert akkor felvételt. Júliusban a legkevesebben a környezetmérnöki szakot választották, ide csupán egyetlen diák jutott be.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031