Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Aktívan nyugdíjaskorban

Többnyire kirándulásokkal, piknikezésekkel, ünneplésekkel kapcsolódnak ki a csíki térség idősei, számukra klubok, egyesületek és alapítványok nyújtanak rendszeres programokat. A közel 80 ezer Hargita megyei nyugdíjashoz képest azonban elenyésző azok száma, akik aktívan részt vesznek a szervezett formájú társas tevékenységekben.

forrás: szekelyhon.ro

nyugdijas_rendezveny_ill_001_b

Nyugdíjas rendezvény Csíkszeredában. Ha jó a program, sok a részvevő. Archív felvétel

Máthé Rudolftól, a Hargita Megyei Idősek Tanácsának és a Hargita Megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének vezetőjétől érdeklődtünk, milyen programokat kínálnak az idősek számára. Beszélgetésünk során kiderült, legtöbb esetben kirándulásokat szerveznek, de gyakran ülnek össze társasjátékokra is.

Tavaly tizenkét kiránduláson vettek részt, ugyanakkor minden évben Kászonban főzőversenyt szerveznek. „Minden hónapban megyünk kirándulni, olyan hónap is volt, hogy kétszer voltunk” – mondta Máthé. Hozzátette, nagy az érdeklődés az utazások iránt, hiszen kedvezményes áron tehetik meg. Előfordult, hogy három buszt kellett bérelniük, annyian jelentkeztek egy-egy kiruccanásra. Emellett csoportosan mennek a szeredai és zsögödi fürdőkre, a szentegyházi termálfürdőre: kirándulnak, szalonnát, flekkent sütnek. Megtudtuk, hogy most vasárnap a piteşti-i virágkiállításra utaznak, immár második alkalommal. Az útra eddig már 85-ön jelezték részvételi szándékukat, és még lehet jelentkezni. „Van igény az ilyen kirándulásokra, mert más szórakozásuk a nyugdíjasoknak nincs” – vélte a nyugdíjszervezet vezetője.

Nyáron legtöbbször terepen vannak, télen pedig kénytelenek inkább benti tevékenységeket végezni. „Minket a kártya, a sakk és a römi érdekel, emellett a nők szeretnek énekelni is, mint a fonóban” – ismertette érdeklődésüket Máthé. Elárulta azt is, hogy a névnapokat is közösen ünneplik meg. Szerteágazó tevékenységeikkel kapcsolatban még kiderült, hogy a felsoroltak mellett minden évben megszervezik a farsangi bált, megünneplik a nők napját, megtartják az idősek nemzetközi napját, valamint elbúcsúztatják az óévet. Ugyanakkor időnként kedvezményes vagy ingyenes színházjegyeket is kapnak. „Az országos nyugdíjasszövetség tagjaként, a tevékenységünk alapján országos szinten az első tíz között vagyunk” – büszkélkedett Máthé.

A csíkkarcfalvi Reménysugár Alapítvány közel ötven tagja is sokat kirándul és ünnepel. Mint ahogy Bartalis Irén, az alapítvány elnöke mesélte, kilenc éve járnak össze, szoros közösséget alakítottak ki. Az első években egész Romániát körbejárták. Bár mindennapos tevékenységük nincs, gyakran járnak most is kirándulni. Idén együtt farsangoltak, és ünnepeltek március 8-án. „Minden évben piknikezni megyünk az erdőre, most is készülünk, csak várjuk, hogy melegedjen az idő. A hölgyek hozzák a kürtőskalács-tésztát, és az erdőn sütik meg” – avatott be az elnök. Ilyenkor sokat énekelnek, hiszen a csoportjukban rengeteg népdalt ismernek. „Kiülnek a zöldbe, virágot szednek, énekelnek, kibeszélik magukat, van, aki harmonikázik és kíséri az éneket” – nyújtott betekintést kirándulásaikba. Csoportjuk ugyanakkor sokszor részt vesz a temető karbantartásában, a templom kitakarításában. Továbbá minden évben többek között besegítenek a gyergyóalfalvi keresztalja fogadásába, akik pünkösd előtt csütörtökön érkeznek Karcfalvára, ahol elszállásolják őket. Bartalis terveikről is beszélt, mint mondta, szeretnének eljutni a közeljövőben Torockóra.

Csíki Adélt, a Sapientia egyetem sajtófelelősét, az általuk szervezett Ezüst Akadémia népszerűségéről kérdeztük, mivel a célközönségük szintén az idősebb korosztály. „Általában 180–200 személy vesz részt az előadásokon, nagyon rendszeresen járnak. Eddig 11 előadáson vagyunk túl, ma lesz a 12.” – ismertette. Hozzáfűzte, nem számítottak ekkora érdeklődésre. „Az idősebb korosztály számára nem sok tudományos jellegű program van, ezért indult az akadémia. Az előadások könnyen érthetők, bármilyen képzettséggel rendelkező számára jó kikapcsolódási lehetőségnek számítanak” – foglalta össze az akadémia célját Csíki Adél.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930