Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Amikor még a védelem szolgálatát vállalva kellett rendet teremteni

A székely falvak településformájáról, a tizesek kialakulásáról tartott Ami a székely falvak össztársadalmi szervezettsége mögött, és ami benne van címmel előadást Ambrus Tünde, a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság tagja péntek délután a III. Székelyföldi Konferencia vidék és agrárium témaköröket tömörítő szekciójában a csíkszeredai Sapientia egyetemen.

forrás: szekelyhon.ro

Elsősorban a székely falvak településformájáról, a tizesek kialakulásáról beszélt, amelyeket a határvédelemből kiindulva a legkisebb hadi egységre vezetett vissza. A védelem szolgálatát vállalva rendet kellett teremteni. A közösségben való gondolkodás elemi követelmény volt – fogalmazott. Mint magyarázta, régen a székelyek törvényeiket saját maguk hozták meg, maguk tartották be és saját maguk is ellenőrizték annak betartását. A székely települések tizesei, kialakulás formái tükrözik a határvédelmi küldetésüket. A tizeseket nevezték és ma is nevezik szegnek, szernek is.

Manapság csak falurészként említik, bár társadalmi, gazdasági, kulturális és közösségszerveződési alapegységek is voltak. Ilyenek voltak például a jószágitató, vízvezető, kenderáztató tavakhoz kapcsolódó közösségek, esztenatársaságok, közbirtokosságok, illetve a rózsafüzér-társulások.

Az előadó elmondta: a székely falvak össztársadalmi szervezettsége mögött a határ védelme, és a mögötte meghúzódó jelenség állt. A természet diktálta a rendet, de kellett hozzá a bölcs rendező.

A határ védelme a helyére tette az embert, mivel saját maguktól észre kellett vegyék a közösségi erő hatékonyságát.

Ha addig nem volt rend, a védelem szolgálatát vállalva rendet kellett teremteni. A közösségben való gondolkodás ugyanakkor elemi követelmény volt – fejtette ki. Azt a közösségi erőt, amit a haditechnika kiérlelt a későbbiek során átvitték a gazdasági, vallási, kulturális élet dimenzióiba. A közösségeket nem csak kialakították, erkölcsi etikai normákkal fenn is tartották.

„Ma, ha visszanyúlunk ezekhez a közösségszerveződésekhez, nem fog visszahátrálást eredményezni, mivel ezeket a közösségszerveződéseket egy komplex, szerves modellként tarthatjuk számon – mondta el Ambrus Tünde, hozzátéve, hogy minden felelősen gondolkodónak tudnia kell, hogy semmiféle közösség nem adódik magától, ahhoz egy kemény, következetes és hosszú utat kell bejárni.

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930