Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Amit a pre- és probiotikumokról tudni érdemes

Miért ajánlott a tej és tejtermékek fogyasztása, miért van szükségünk a pre- és probiotikumokra – többek közt ezekre a kérdésekre kaphattunk választ Csapó Jánostól. A Sapientia EMTE Élelmiszer-tudományi tanszékének professzora az egyetemen szervezett Ezüst Akadémia keretében értekezett a funkcionális élelmiszerekről, illetve válaszolt számos, a táplálkozással kapcsolatban felmerült kérdésre.

forrás: szekelyhon.ro

 

tejtemekek_kr_2_bKapszulák helyett savanyú tej- és tejszínkészítmények, túrókészítmények, vajkrémek, sajtkrémek és érlelt sajtok fogyasztásával juthat probiotikumhoz szervezetünk

Sokakban feltevődik a kérdés, hogy egészségesek-e a funkcionális élelmiszerek, mikor és miért fogyasszuk ezeket. Csapó János professzor így foglalta össze, mit is jelent az, hogy funkcionális élelmiszer: „megvan a tápértéke, az energiatartalma, de olyan alkotórészekkel is rendelkezik, amelyek pozitívan hatnak egy vagy több életfunkcióra, hozzájárulnak a mentális jólléthez, nekik köszönhetően a betegségek kockázata csökken, illetve egészségvédő hatást is kifejtenek, ha hosszabb ideig fogyasztjuk őket. Kifejtette, a funkcionális élelmiszer az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaz egy vagy több olyan komponenst, amely pozitív hatással van az emberi szervezetre (például vitaminnal vagy ásványi anyagokkal egészítjük ki a tápanyagainkat), vagy valamelyik komponensből kevesebb van benne az átlagosnál, például ilyenek a csökkentett fehérjetartalmú készítmények azok számára, akik a fehérjét nehezen tudják emészteni, a magasabb rosttartalmúak a fogyókúrázóknak, az alacsony zsírtartalmúak azoknak, akik küzdenek az elhízás ellen.

Funkcionális élelmiszerek

A tej és a tejtermékek; a prebiotikumok, probiotikumok, szimbiotikumok; a hús és a húskészítmények; a szója és a szójából készült élelmiszerek; a szelénnel dúsított élelmiszerek, a tojás és a tojásból készült élelmiszerek; a növényi és állati eredetű zsiradékok; a gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök; a táplálkozási csírák; a flavonoidok, a természetes antioxidánsok, a vörösbor is a Csapó János által felsorolt funkcionális élelmiszerek között szerepel. 

A tej és a tejtermékek

A tejben természetes módon rendkívül sok bioaktív komponens van jelen. Ma már különböző technológiák állnak rendelkezésre ezek szétválasztására, tisztán való kinyerésére, amelynek eredményeként ilyen termékek kereskedelmi forgalomba is kerültek. Ezek a termékek a csecsemőket, az időseket, a gyenge immunrendszerű embereket, az étrendi betegségben szenvedőket célozzák, és azokat is, akik gyors testi fejlődést szeretnének elérni.

Előnyös élettani hatások

A tejfehérjék biológiai hatása és alkalmazása a táplálkozásban nagyon régóta ismert – hívta fel a figyelmet a professzor. Például a savófehérje különösen értékes fehérjeforrás. Ezt legtöbb helyen nem dolgozzák fel, Erdélyben viszont igen. A teljes savófehérje-komplex és egyes egyedi fehérjék a következő előnyös élettani hatásokkal, életfolyamatokkal hozhatók összefüggésbe: a szív- és érrendszer egészsége, a jóllakottság és a testtömegkontroll; a testfelépítés, a regeneráció, az izomsorvadás megelőzése; antikarcinogén (rákmegelőző) hatás; sebállapot és gyógyulás; mikrobiológia fertőzések, nyálkahártya-gyulladás csökkentése; hipoallergén csecsemőtáplálás; egészséges öregedés. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre nehezebben tudja a lebontott izmokat, csontokat pótolni. Ha mindezt úgy sikerül pótolni, hogy jó minőségű, könnyen emészthető táplálékot fogyasztunk, akkor bizony szép kort érhetünk el. A növekedési faktorok jelenlétét először a humán kolosztrumban, az anyatejben mutatták ki (ezek segítik az újszülött növekedését), majd a tehén kolosztrumában és a savóban is. Ha a tehénkolosztrumból ilyen növekedési faktorokat elő tudunk állítani, ugyanolyant, amilyen az anyatejben benne van, akkor adhatunk annak a csecsemőnek, akinek a fejlődésével nem vagyunk elégedettek, sőt annak is, akinek az édesanyja nem tud elég tejet produkálni vagy egyáltalán nincs teje, beletehetjük a tápszerbe, és így megfelelően tudjuk táplálni –hozta fel példaként az előadó.

gordonsajt LL-11_b

Külön tárgyalta a tejfehérjék, a tejzsír hatását a szervezetre, kiemelve az immunerősítésben, a vérnyomáscsökkentésben, rákmegelőzésben játszott szerepüket, mikrobaellenes, antioxidáns és fájdalomcsökkentő hatásukat. Ilyen hasznos tanácsok is elhangzottak például, hogy minél több vajat eszünk, annál egészségesebbek leszünk.

Nem csupán a gyermekek számára ajánlott tehát a tej és tejtermékek fogyasztása, fontos viszont odafigyelni a származási helyre is – tanácsolta a felmerült kérdésekre válaszolva a professzor.

A pre- és probiotikumok

A hasznos baktériumok kifejezetten érzékenyek valamennyi külső behatásra – magyarázta az előadó. Még az olyan természetes változás is, mint az anyatejes táplálásról a vegyes táplálkozásra való áttérés, alapvetően módosíthatja, rossz irányba terelheti a bélflórát: visszaszorulnak a hasznosak és előtérbe jutnak a károsak. A módosulás forrása, hogy prebiotikum hiányában a vegyes táplálékokkal sokféle mikroba kerül az emésztőcsatornába, és a károsak túlsúlyba jutására nagyobb az esély.

A külső behatások másik nagy csoportját a különböző baktériumos, vírusos és gombás (pl. Candida albicans) fertőzések képezik. A patogén mikroorganizmusok elszaporodása mögött az immunrendszer bármi okból bekövetkezett meggyengülése, a bél mucosa-gátjának sérülései stb. húzódnak meg. A fertőzések felléptekor szinte kötelezően alkalmazott antibiotikumos kezelés pedig tovább rontja a bélflóra összetételét. A „szájon át” történő antibiotikumos kezelésen túl a szennyezett élelmiszerek, az egyoldalú táplálkozás, a bioaktív anyagokban szegény élelmiszerek fogyasztása, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás, a stresszes életmód, az utazási izgalmak mind azon hatások közé tartoznak, amelyek a hasznos bélflóra visszaszorulásához vezetnek. Megfelelő eszközökkel a jó irányba is módosulhat a bélflóra.

A prebiotikum olyan anyag, amely ha a tápcsatornába jut, elősegíti a kedvező mikroorganizmusok szaporodását, visszaszorítja a káros mikroorganizmusokat, elősegíti, hogy a legkedvezőbb mikroflóra alakuljon ki. A prebiotikumok természetes állapotban számos élelmiszerben előfordulnak: gazdag forrásai például a csicsóka- és a cikóriagyökér, de léteznek a vöröshagymában, a fokhagymában és a póréhagymában, az articsókában, zabpehelyben, búzában, banánban, tejben és az érett sajtokban.

gordonsajt LL-8_b

Miután a vastagbélben már kevés az emészthető táplálékmaradvány, ott relatív táplálékhiány van, az elfogyasztott prebiotikum lehetőséget kínál a humánbarát probiotikumok elszaporodására. A probiotikum élő mikroorganizmus-kultúra, amely vagy benne van, vagy vele dúsítják az élelmiszert. Ezek elszaporodva az ember emésztőrendszerében, visszaszorítják a káros mikroorganizmusok életműködését.

Probiotikus tejtermékek

A probiotikus élelmiszerek piacát szinte kivétel nélkül a tejtermékek uralják – mondta az előadó, felsorolva: a probiotikumok előnyben részesített hordozói a savanyú tej- és tejszínkészítmények, túrókészítmények, vajkrémek, sajtkrémek és érlelt sajtok. A probiotikus tejsavbaktériumok alapvetően abban különböznek a közönséges tejsavbaktériumoktól, hogy egy részük túléli a gyomorban lévő sav, a vékonybélben pedig az epesavak és az emésztőenzimek pusztító hatását. Élve jutnak el a vastagbélbe, ahol képesek elszaporodni és megtapadni a bélfalon. A joghurttörzsek csak egy kis része képes élve eljutni a vastagbélbe, de ott nem kolonializálódnak, nem képesek megtapadni a bélfalon, és néhány hét után elpusztulnak vagy kiürülnek. Hasznosságuk mégsem kérdőjelezhető meg, mivel elősegítik a probiotikumok adhézióját a bélfalra, és hozzájárulnak a rothasztó csírák visszaszorításához. Az utóbbi időben a probiotikus étrend-kiegészítők rohamos terjedésének vagyunk a tanúi, merthogy sokak számára könnyebben elérhető a kapszula, mint a megfelelő élelmiszerek „felkutatása”.

Nincs káros mellékhatásuk

Fontos megemlíteni, hogy a Földön fellelhető tápanyagok, élelmiszerek közül talán csak a probiotikumok – az őket támogató prebiotikumokkal együtt – az egyetlenek, amelyek úgy biztosítanak humánélettani előnyöket, hogy közben nem okoznak káros mellékhatásokat. Időben és mennyiségben veszély nélkül szedhetők, és a felvett mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek jótéteményeik is. A probiotikumok nemcsak a betegeknek, hanem az egészségeseknek is ajánlottak. A betegeknek azért, hogy meggyógyuljanak, az egészségeseknek azért, hogy ne legyenek betegek. Aki fenn akarja tartani egészséges bélműködését és rajta keresztül egészségét, jól teszi, ha élete végéig fogyasztja.

 
 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031