Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Az erdélyi fiatalok internetezési szokásait vizsgálják

A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra címmel kedden tartottak előadássorozatot a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karain. Az egyetem és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hét éves múltra visszatekintő együttműködésének köszönhetően idén az információs technológia gyermekekre gyakorolt pozitív és negatív hatásait neves kutatók, valamint az egyetem diákjai vizsgálták.

forrás: maszol.ro

Sorozatban a negyedik ilyen jellegű konferenciát tartották Csíkszeredában, amely a magyarországi segélyszervezet és a székelyföldi felsőoktatási intézmény azon célkitűzésének az eredménye, hogy együtt gondolkodnak, illetve közös kiadványt is megjelentetnek – nyilatkozta a sajtónak dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

„A Sapientiával való együttműködésünknek köszönhetően új területet ismertünk meg mi is, láthatjuk, hogy a székelyföldi emberek életét is nagyban befolyásolja a média. Örömmel tapasztaljuk, hogy itt is az internet segítségével írják meg a gyermekek a házi feladatot, de ugyanakkor szomorúan látjuk, hogy ez bizonyos mértékben ugyanúgy szét is húzza a családot, amelynek a tagjai egyre kevesebb időt töltenek együtt” – fejtette ki a segélyszervezet elnöke.

 

 

A gyermekmentő szolgálat ezzel a kezdeményezéssel elsősorban a gyerekeket érő, interneten fellelhető veszélyekre hívja fel a figyelmet, olyanokra, mint az erőszakos tartalmak, amelyek az online játékokban rejtőznek, a lehetséges pornográf tartalmak, az internetes csalók, akik ingyenesnek vélt oldalakon név és cím megadását követelik, a szexuális bűnözők, a személyiségi jogok sérülése, valamint az internetes zaklatás (cyberbullying).

Dr. Edvi Péter szerint, a szülőknek egyre nehezebb dolguk van, hiszen nem lehet folyamatosan követni, hogy mivel foglalkozik az gyermek internetezés közben, továbbá egyre nagyobb a szakadék a gyermek és a szülei, valamit a gyermek és tanárai között.

A keddi konferencián elhangzó előadások többek között az online álhírek felismeréséről, az netes népszerűségről szólnak, de előadást tartanak a média szerepéről a pályaválasztásban, a digitális tankönyvek nyújtotta lehetőségekről, a nemi különbségekről a kultúrafogyasztásban, a gyűlöletbeszédről az interneten vagy a székelyföldi tizenévesek okostelefon-használati szokásairól.

Internet és anyanyelv

Biró A. Zoltán egyetemi professzor a kutatások közül kiemelte azt, amellyel a 11-12-ik osztályos diákok körében a internet anyanyelvre gyakorolt hatását vizsgálták. Az egyetem kutatói nemcsak Székelyföldön, hanem Közép-Erdélyben és a Partiumban is felméréseket végeztek. Ebből kiderül többek között az, hogy az ország nyugati felében a fiatalok sokkal válatozatosabban használják az internetet és az okostelefonjukat.

Kiemelte továbbá a romániai oktatási rendszer hiányosságait, amely nemcsak a pedagógusokat nem támogatja abban, hogy naprakészek legyenek az információs technológia fejlődésével, amelyet aztán a munkájuk során is felhasználhatnak, hanem eszközökkel sem segíti a felzárkózást, holott a gyermekeknek ma már reális elvárása az, hogy a pedagógus minél sokoldalúbb módon adja le az anyagot.

A kutatási eredmények ismertetése, a helyzetelemzések mellett kiemelten fontosnak tartják a kutatási program továbbvitelét támogató szemléleti, módszertani tematizációkat, illetve azoknak a kezdeményezéseknek a bemutatását, amelyek révén a pedagógusok igyekeznek válaszolni az internet és a digitális eszközök iskolai hasznosításával kapcsolatos kihívásokra. Továbbra is előadásokat, bemutatókat, szakmai tájékoztatókat tartanak olyan témakörökben, amelyek támogatják az ezzel foglalkozók (kutatók, pedagógusok, intézményvezetők, fejlesztős szakemberek) munkáját.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031