Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Az Űrhajózás Napját ünnepelték

Ötven évvel ezelőtt, 1961. április 12-én a Vosztok-1 űrhajó fedélzetén Jurij Gagarin a Földről első emberként kijutott a világűrbe. E jeles évfordulóra emékezett meg Csíkszeredában kedden délután az Erdélyi Magyar Csillagászok Egyesülete (EMCSE).

forrás: szekelyhon.ro

Az EMCSE szervezésében asztrofotó-kiállítás nyílt dr. Müzlinger Attila munkáiból a Sapientia egyetem félemeletén. Elsőként Lőrincz Barnabás, az egyesület elnöke vetítettképes előadásában ismertette az EMCSE múltját és jelenét, bemutatva a különféle foglalkozásokat, nyári táborokat és kirándulásokat. Ugyanakkor kérte a jelenlévőket, hogy aki még nem tette, és szívesen felajánlaná adója két százalékát azt örömmel fogadják.

„Ez év április 7-én az ENSZ ezt a napot az Űrhajózás Nemzetközi Napjává nyílvánította” – újságolta el dr. Makó Zoltán matematikus-csillagász, a Sapientia egyetem dékánja.

„Gagarin volt az első, aki 1961. április 12-én 108 perc alatt megkerülte a Földet, és átélte az űrutazás élményét. Azóta mintegy 300–400 űrhajós és űrturista tapasztalhatta meg azt az élményt, amikor a centrifugális és a gravitációs erő kiegyenlítődik, és az ember lebeg. Köztük volt két magyar is: Farkas Bertalan 1980-ban és Simonyi Károly az elmúlt években űrturistaként. Román űrhajós 1981-ben járt legelőször az űrben” – fejtette ki előadásában Makó Zoltán.

A folytatásban ifj. Lőrincz Barnabás Attila, a Márton Áron Gimnázium kilencedik osztályos tanulója Jurij  Gagarin életét ismertette a hallgatósággal. „Gagarint 19 társával együtt 1960-ban válogatták be a szovjet emberes űrporgramba. Képességei mellett alacsony termete is alkalmassá tette őt erre a feladatra. Gagarin, aki űrrepülése közben őrnaggyá lépett elő, csakhamar világhírnévre tett szert. Halálának körülményei máig nem tisztázottak. Nevét a Hold túlsó oldalán egy 265 km átmérőjű kráter, illetve egy kisbolygó őrzi” – hangzott el az életpálya ismertetése közben.

Nagy Antal nyugdíjas tanár, a csillagászat szerelmese az ötven évvel ezelőtt átélt élményét elevenítette fel a jelenlévőknek.

Végül dr. Müzlinger Attila, az asztrofotó-kiállítás anyagának készítője mesélt hobbijáról, arra kérve mindenkit, hogy amikor csak teheti, nézzen fel az égre, mert varázslatos élményeket rejteget mindenki számára. Az Űrhajózás Napját azzal is emlékezetessé tették, hogy a Harfila egyesület tagjai a Gagarinról kiadott levelezőlapot az őt ábrázoló alkalmi bélyegzővel látták el. E mellett egy Galilei-féle távcsövet és egy modern távcsövet is közszemlére bocsátottak.

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031