Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Bajuszosan a férfiak egészségéért

Borotválkozott már? Ha nem, még megteheti, nem késett el arról, hogy ön is bajusztestvér legyen. Ennek ugyanis csak az a feltétele, hogy csupaszra borotválja arcát és novemberben bajuszt növeszt. A mozgalomnak máris vannak csíkszeredai követői.

forrás: szekelyhon.ro

 

gunther movember vn 007_bGünther Ottó már megborotválkozott. Hatni próbál a férfiakra

A csíkszeredai Fun Fm Rádió idén is hatni próbál a férfiakra, ezért újra csatlakozott a nemzetközi Movember mozgalomhoz. A figyelemfelkeltő kampány célja felhívni a férfiakat érintő prosztata- és hererák veszélyeire a figyelmet, illetve rávenni az erősebbik nem képviselőit, hogy menjenek szűrésre, így ugyanis megelőzhető a kór kialakulása.

A tavalyi adatok elgondolkodtatók

„A férfiak kevesebbet foglalkoznak egészségükkel, mint a hölgyek, talán azért is, mert sokan vallják, hogy az »igazi férfi« szívós, kőkemény és nem szalad orvoshoz minden kis bajjal. A Movember Mozgalom célja, hogy megváltoztassa az ilyen gondolkodást, és egy jópofa akcióval felhívja a figyelmet a férfiegészség megőrzésének fontosságára, a férfiakat érintő komoly problémákra, hiszen a nagyon gyakori prosztatamegbetegedés, a rák megelőzhető rendszeres szűrővizsgálattal” – fejtette ki portálunknak Günther Ottó.

Mint a Fun Fm Rádió programigazgatója hangsúlyozta, elgondolkodtatók a rádió által tavaly megszervezett Movember kampányának statisztikai adatai. A vizsgálatok nyomán harminc húgyúti megbetegedést diagnosztizáltak. Tizenhét esetben derült ki, hogy esély van a prosztatarák esetleges kialakulására, négy esetben pedig prosztatarákos elváltozást észleltek, még kezelhető fázisban. Mindezek pedig tünetmentes esetek voltak.

Számítanak a nőkre

„Bár a bajusznövesztés a férfiak dolga, a hölgyeket sem zárjuk ki az egy hónapos akcióból, hiszen ők győzhetik meg férfitársukat, hogy bekapcsolódjanak. Mondják el nekik, hogy a bajusz igenis férfias, és egy kackiás bajuszt jó ügyért növeszteni még vonzó is” – fordul a hölgyekhez Günther, aki elöl jár a jó példával, hiszen maga is megborotválkozott a hónap elején.

Máris vannak bajusztestvérek

A visszajelzések alapján máris gyarapszik a csíkszeredai bajusztestvérek sora. Egyelőre eddig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem több férfi dolgozója állt be a mozgalomba, illetve csatlakoztak Csík Terület Ifjúsági Tanácsának fiataljai is. „Többen is jelentkeztek a rádiónál, mondván, fotózzuk le őket lecsupaszított arccal, mert be akarnak állni bajusztestvérnek. De tudunk sportolókról, elöljárókról, akiknek szándékuk van csatlakozni a mozgalomhoz. A kampány védjegye az egy hónapon át növesztett különböző formájú és hosszúságú bajusz. Pajesz, kecskeszakáll vagy bármilyen más típusú arcszőrzet nem engedélyezett” – jegyezte meg. Hogy a bajusztestvérek száma hogyan is alakul, nyomon követhetik a Movember a Fun Fm Rádióban közösségi oldalon.

A kampány szakmai partnere

A Movember Mozgalom egészségügyi partnere idén is a csíkszeredai Uropraxis – Urológiai és Vesekőtörő Központ, ahol legalább száz ingyenes vizsgálatot ajánlottak fel mindazoknak, akik november 1-jén lecsupaszítva arcukat, részt vesznek a kampányban és november 30-áig bajuszt növesztenek. Günther Ottó fontosnak tartotta kiemelni, a tavaly a kampányban részt vevőknek kiosztott hűségkártya idén is érvényes.

A mozgalomról

A Movember szó az angol moustache (magyarul bajusz) és a november szóból keletkezett. Az akciót 2003-ban rendezték meg először Ausztráliában, ezután terjedt el világszerte. Tulajdonképpen arról szól, hogy a férfiak november elsején megborotválkoznak, a hónap folyamán pedig bajuszt növesztenek. Aki lemarad, közben is csatlakozhat, hiszen a hangsúly a figyelem felkeltésén van. A bajusz játékos szimbóluma a férfiasságnak, az egészség megőrzésének, annál is inkább, mert a magyar emberhez közel áll a bajusz viselete.

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031