Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Ballagás a Sapientián – „A világnak, a magyar közösségnek szüksége van az egyetem végzőseinek bölcsességére”

Kétszázharminchárom végzős hallgató búcsúzott szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának 15. ballagási ünnepségén. A fiatalok számos jótanácsot kaptak útravalóul az előttük álló élethez.

Forrás: szekelyhon.ro

 

A hagyományoknak megfelelően kétnapos ballagási ünnepségen búcsúztak el idén is a felsőoktatási intézménytől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának végzős hallgatói. Pénteken népviseletbe öltözve, gyalog vonultak ki a csíksomlyói kegytemplomba, ahol ballagási ökumenikus istentiszteleten vettek részt, szombaton pedig a csoportfotózást és az utolsó egyetemi órát követően talárban mentek át az egyetemről az Erőss Zsolt Sportcsarnokba.

A 15. tanévzáró ünnepségen elsőként Dávid László, az egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket, a végzősöknek pedig egyszerű optimista szemléletet kívánt. „Nevezetesen azt, hogy minden nehézségben lássátok meg a lehetőségeket. Meggyőződéssel állíthatom, hogy egyetemeteknek, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sikerének is ez volt az alapja. Hinni abban, hogy van értelme olyan fiatalokat, pontosabban benneteket nevelni, akik képesek lesznek megvalósítani mindazt, amire nekünk még nem volt időnk vagy lehetőségünk. Az Isten vezéreljen utatokon” – fogalmazott az egyetem rektora, majd sok sikert kívánt a végzősöknek.

Ezt követően Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja, Farkas Balázs szólt az egyetem végzős hallgatóihoz. Mint fogalmazott, a Sapientia más egyetemekhez hasonlóan keretet biztosít a fiatalok számára.

Keret a tehetség kibontakoztatásához, az egyéni érvényesüléshez. Keret arra, hogy a diák ráébredjen: a tantárgy, a szakma alapos elsajátítása vagy a jó jegy önmagában nem elegendő, a tudás megszerzése nem csak technikai kérdés. Az egyetem keret a lelkiismereti gyakorlatra, hiszen mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, miként sáfárkodik majd tudásával. Az egyetem a szabadság gyakorlásának kerete, a szabadság pedig felelősséget jelent. Keret arra, hogy a hallgatók megtalálják a számukra legmegfelelőbb utat, hogy mindenkiben megérlelődjön az általa választott szakmának a szeretete, mert enélkül nem képzelhető el sikeres élet. A világnak, a magyar közösségnek szüksége van az önök bölcsességére – hangsúlyozta Farkas Balázs.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntőbeszédében többek között Székelyföld problémáira hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a munkakedvvel, a vállalkozói kedvvel és a gyermekvállalási kedvvel vannak gondok a térségben.

„A ti nemzedéketeknek egyik fontos feladata, hogy változtasson ezen, hogy komolyan dolgozzon. Nagy kihívás nektek, hogy azt a munkakedvet, amely a nagyapáinkat jellemezte, visszalopjátok nem csak a saját, hanem mindnyájunk életébe. A következő nagy kihívás, amelynek a székely ember mindig is híján volt, a vállalkozó kedv. Munkahelyet nem csak saját maguknak kell találjanak a végzős hallgatók, hanem másoknak is munkahelyeket kellene teremtsenek. Székelyföldön, Csíkszeredában nem a nagyvállalati modell az a gazdasági intézményrendszer, amire építeni lehet, hanem a kis- és közepes vállalkozások világa. Ez is rajtatok múlik. És végül, de nem utolsó sorban a gyermekvállalási kedv az, ami az előbbieken túl meg fogja határozni a ti életeteket, és Székelyföld életét is a következő években. A hagyomány kötelez benneteket” – adta át útravalónak szánt gondolatait a polgármester.

A továbbiakban Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy a hallgatók jó döntést hoztak akkor, amikor Székelyföldet választották felsőfokú tanulmányaik helyszínéül. Arra biztatta őket, hogy továbbra is szülőföldjükön boldoguljanak, és ne aggódjanak a jövőjük miatt, hiszen Székelyföldnek számos szakterületen van szüksége frissen végzett szakemberekre.

Papp Levente, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának megbízott dékánja egyebek mellett arra tért ki, hogy a közelmúlt számos szomorú eseménye után felüdülést jelent az az öröm, amit a ballagási ünnepség képvisel, hiszen az öröm az európai keresztény kultúra fontos eleme. A köszöntőbeszédek után Erdő Kinga, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke és Mándoki Bernadett végzős hallgató búcsúztak el társaiktól.

Az ünnepség folytatásaként díjazták a felsőoktatási intézmény kiváló tanulmányi eredményt elért végzőseit, majd a Magyar Nemzeti Bank alapítványa kiválósági díjakat osztott ki. Utána az idén végzett 233 hallgatót egyenként a színpadra szólították, az oklevelek átadását követően pedig elérkezett a mindenki által leginkább várt pillanat, a közös kalapfeldobás. A ballagási ünnepség végül a magyar és a székely himnusz eléneklésével zárult. 

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829