Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Bátran néznek szembe a tanévvel

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 317 első éves alap- és mesterképzésben tanuló hallgatót köszöntött a hétfői, 18. tanévnyitó ünnepségen. Az egyetem kis- és nagyaulája zsúfolásig telt a gólyákkal, akik ünnepélyes eskütétellel hivatalosan is megkezdték az idei tanévet.

Forrás: hargitanepe.eu

Az ünnepi eseményt megelőzően a hallgatók a NEPTUN egységes oktatási rendszert ismerhették meg, majd a pedagógiai modulról szerezhettek fontos információkat. Ezt követően kezdetét vette a tanévnyitó.
Elsőként Mara Gyöngyvér rek­torhelyettes köszöntötte a meghívottakat, diákokat, résztvevőket.
– Tizenkét éve hangzott el a Csíkszeredai Karon szervezett első tanévnyitón ez a mondat: „Győztünk!” A Sapientia – EMTE a magyar kormány támogatása által, abból a célból jött létre, hogy hozzájáruljon az erdélyi magyar közösség megerősítéséhez és megmaradásához. Az egyetem dinamikus fejlődését mi sem tükrözi jobban, mint az a tény, hogy már négy helyszínen (Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) 30 alapképzéses és 12 mesterszak működik és 2300 aktív hallgató van. A közel 5000 diplomás azt bizonyítja, hogy egyetemünk jó úton halad – mondta a rektorhelyettes.
A folytatásban Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának misszióvezetője szólt a gólyákhoz, mondván, 18 évvel ezelőtt a magyar kormány igent mondott a Sapientiára, és igent mondott az erdélyi magyarságra, a magyar nemzetre és annak jövőjére.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felhívta minden hallgató figyelmét arra, hogy soha ne felejtsék el, hogy a Sapientia magyar, nemzeti és főképp keresztény. Majd megosztott egy rövid történetet, amelynek tanulsága az, hogy Isten hiába teremtette a világot, ha mi, emberek nem vagyunk benne. A magyar kormány, az RMDSZ, a történelmi egyházak hiába hozták létre az Sapientiát, ha nem lennének benne hallgatók.
– Az a feladat, hogy közösen megtaláljuk a nagy semmit, amiből világunk létrejött, és közösen megteremtsük az új világot – biztatta őket Ráduly Róbert.
Az egyetem elöljárói közül végül Lázár Ede, a csíkszeredai kar dékánja kezdésként Gyimóthy Gábor Nyelvlecke című versét szavalta el.

– A versben 77 szinonima található a menni igére. Jól szemlélteti, hogy a finom árnyalatokat vagy éppen markáns, nem összemosható különbségeket csak magyarul értjük és érezzük igazán. Ugyanígy, ha meg akarunk, vagy meg kell értenünk egy összetett tananyagot, akkor ez úgy a legkönnyebb, ha már meglevő fogalmi kereteinkhez és logikánkhoz kapcsolódik, bővítve és gyarapítva azt. A lényeg az – és erre törekszik a Sapientia –, hogy a tudásotok ne csak egy vizsgára szóló pillanatnyi szóhalmaz legyen, hanem a szakmai életetek szerves részévé váljon – zárta ünnepi gondolatát Lázár Ede.
Ezután Mihály Gergő HÖK-elnök röviden köszöntötte az elsőéveseket, majd Bagoly Annabella első éves kommunikáció és PR-szakos hallgató mondott köszöntőbeszédet diáktársai nevében.
A beszédeket követően az ünnepség legfontosabb pillanata következett: az első éves hallgatók ünnepélyes eskütétele, amelyet Lázár Ede dékán vezetett. Ezután a nemzeti himnuszok eléneklése következett.
Az esemény színvonalát emelte, zenéjével hozzájárult az ünnepi hangulathoz a Codex együttes.

Szőke Zsuzsa

Forrás: hargitanepe.eu

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031