Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Bekapcsolódott az Erasmus-programba a Sapientia

A Sapientia Egyetem diákjai előtt is megnyílik a lehetőség, hogy Európa bármely országában végezzenek el egy-egy félévet egyetemi tanulmányaik során. Akkreditácója után ugyanis a Sapientia is bekapcsolódhat az ezt elősegítő Erasmus-programba, és aláírták ennek érdekében az első együttműködési szerződést is.

Egy olyan kapcsolatrendszert fogunk kiépíteni, amely által nemcsak Magyarországra, hanem Európa számos országába mehetnek a diákjainak – mondta szerdán Makó Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai, Gazdaság- és Humán Tudományok Karának dékánja. Közölte, a diákok és oktatók európai mobilitását szolgáló Erasmus-programba az egyetem akkreditációja után azonnal kezdeményezték a bekapcsolódást, és hétfőn alá is írták az első, ezt elősegítő partnerségi szerződést a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolával. A szerződés értelmében félévente 8–8 hallgató és 5–5 oktató mehet a magyarországi főiskolára, és ugyanannyian jöhetnek a Sapientiára. A Kodolányi főiskola segít ugyanakkor további partnerségek kialakításában is a Sapientiának az Erasmus-program keretében, a székesfehérvári intézménynek ugyanis 180 partnerintézménye van – török, lengyel, olasz, német, spanyol, észt, osztrák, finn és lett egyetemeknek fogják ajánlani a Sapientiával való együttműködést.

Az Erasmus-program keretében lehetőség van tanulmányi mobilitásra, a 3–12 hónapos más egyetemeken való „áthallgatásra” havi 300–400 eurós ösztöndíjat adnak. Ha a szakmai gyakorlatát végzi egyetemi hallgató az Erasmus-program keretében más országban, akkor a 3–12 hónapos időszakra akár 1800 eurós ösztöndíjban is részesülhet. Az oktatók számára 1–6 hetes tapasztalatcserékre van lehetőség, ezt is hetente mintegy 700 euróval támogatják az Európai Bizottság által létrehozott programban.

Makó Zoltán kifejtette, a bolognai rendszernek inkább a hibáiról szoktunk beszélni, az Erasmus-programban való részvételi lehetőség viszont ezen rendszer egyik pozitívuma, hisz az Európai Unióban egységes felsőoktatási rendszer lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy más egyetemeken is előadásokat hallgassanak és ezeket a tanulmányaikat el is tudják ismertetni.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30