Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Bízzanak a Sapientiában – elkezdődött az új tanév

Elkezdődött a 14. tanév a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karain. A megnyitót a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium bentlakásának dísztermében tartották mivel az egyetem épületében renoválási munkálatok zajlanak.

forrás: erdely.ma

„Ha a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre gondolok, a bizalom szó jut eszembe. Mindamellett, hogy a szülőknek meg kell bízniuk abban, hogy a Sapientia megfelelő, hasznos tudással vértezi fel gyermekeiket, szükség van az oktatók és a diákok közötti bizalom megteremtésére és életben tartására is” – hangsúlyozta beszédében Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul. Hozzátette: a magyar kormány által finanszírozott egyetemnek úgy kell megtartania létjogosultságát, hogy a fiatalok képzése révén hozzájárul a térség gazdasági helyzetének fellendítéséhez, új munkahelyek teremtéséhez. Végül a diákokat kérte, bízzanak a Sapientiában, használják úgy az egyetemen megszerzett tudást, hogy az az ő haladásukat és közösségük fejlődését egyaránt szolgálja. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a felelős döntések köré fűzte mondanivalóját. Rámutatott, fontos, hogy a mai fiatalok boldoguljanak szülőföldjükön, itt alapítsanak családot, hiszen néhány év múlva ők lesznek a térség mozgatói. Felajánlotta ugyanakkor terepgyakorlat helyszíneként Hargita megye Tanácsának intézményrendszerét, kérte a diákokat, éljenek a tapasztalatszerzés lehetőségével, hiszen versenyképesebb a munkaerőpiacon az az önéletrajz, amelyben nem csak egyetemi tanulmányok, hanem gyakorlati tapasztalat is szerepel. 

„Az az időszak, amely során mindenki más azon dolgozott, hogy a diákok haladjanak, lezárult. Az élet ezután arról szólt, hogy ki-ki a saját felelősségére, saját szakállára haladjon tovább, az oktatók szakmai és emberi támogatásával” – fogalmazott Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, arra intve a diákokat, vegyék annyira komolyan az egyetemet, amennyire az ott tanító pedagógusok teszik immár 14 éve. 

Kósa István, a Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékánja a továbbtanulás mellett szóló érveket sorakoztatta fel, hangsúlyozva, az egyetem olyan kompetenciákkal ruházza fel a diákokat, amelyek birtokában – ha szükséges – képesek lesznek szakmát váltani és megállni helyüket az új területeken is, miközben élethosszig tanulnak. 

A Gazdaság és Humántudományok Kar dékánja, Makó Zoltán sok pozitív élményt kívánt a friss egyetemistáknak, hiszen, amint egy amerikai kutatás eredményéből kiderült: a pozitív élmények segítik a kreativitást, amire a mai világban igen nagy szükség van.

Az idei évben közel 300 hallgató – 230 alapképzéses, 70 mesterképzéses – kezdte meg tanulmányait a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, Csíkszeredában. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031