Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Bűnügyi versenyt tartottak a Sapientián

Negyedik alkalommal szervezte meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a CSI Sapientia elnevezésű, középiskolásoknak szóló bűnügyi versenyét.

forrás: szekelyhon.ro

 

Laborkukacok a Sapientia egyetemen (16)_bIllusztráció

A vetélkedő célja betekintést nyújtani a középiskolásoknak a tudományos vizsgálódás izgalmas világába. A korábbi két fordulóban részt vevő negyvenkét csapatból a hétvégén lezajlott harmadik fordulóba hat négyfős csapat jutott be: két csíkszeredai, két marosvásárhelyi, egy nagyváradi és egy dévai.

A hétvégi fordulón a versenyzők rendelkezésre állt az egyetem Biomérnöki Tanszékének laboratóriuma, ahol a helyszínelés és a mintagyűjtés után a diákok többek között ujjlenyomatos, mikroszkópos és toxikológiai vizsgálatokat hajthattak végre. Az idei versenyt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum csapata nyerte, kiérdemelve a 4000 lejes fődíjat. A második helyezést elért csapat 2000 lejjel, a harmadik pedig 1000 lejjel gazdagodott.

„A verseny arra szolgál, hogy a benevezett középiskolások láthassák, nem csak a megszokott alaptantárgyak oktatása folyik az egyetemen, illetve mutassuk meg, hogy a Sapientián megtalálható laborok felszereltsége is verseng más felsőoktatási intézmények laborjaival” – közölte Orbán Csongor, az egyetem Biomérnöki Tanszékének oktatója, valamint a verseny főszervezője. Hozzátette, a vetélkedőnek köszönhetően egy a múlt tanévben részt vevő végzős diák tanulmányait egy angliai egyetem kriminalisztika szakán folytatta tovább.

Eseménynaptár

2019. november

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930