Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Csak előnyei vannak a szakmai gyakorlatnak

A Sapientia EMTE hallgatói­nak lehetőségük van a szakmai gyakorlatra is, ki-ki a saját szakjának megfelelően kamatoztathatja gyakorlatban mindazt a tudást, amit az egyetemi előadásokon elsajátított.

A Sapientia – EMTE hallgatói­nak lehetőségük van a szakmai gyakorlatra is, ki-ki a saját szakjának megfelelően kamatoztathatja gyakorlatban mindazt a tudást, amit az egyetemi előadásokon elsajátított.

A vizsgaidőszak befejeztével, főként a másodéves hallgatók esetében, a várva várt vakáció helyett a kötelező szakmai gyakorlat következik. A humán szakos hallgatóknak lehetőségük van egy általuk választott könyvtárban gyakorlatozni. Ennek során meg­ismerkedhetnek a könyvtárosi teendőkkel. A hallgatóknak esélyük van az Erasmus+ megpályázására, ahol egy általuk választott külföldi intézményben végezhetik el szakmai gyakorlatukat, ami legkevesebb két, legtöbb három hónapot tarthat. Érdekességként megemlítendő, hogy tavaly nyáron két elsőéves hallgató Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémiánál szer­zett szakmai tapasztalatot. El­mondásuk szerint maradandó kellemes élményt jelent, ha az ember egy olyan csodás városban élhet két hónapig, mint Budapest, és közben a kötelező gyakorlatot végzi. Az idén is két hallgató dolgozik majd Budapesten – ők már az Országos Fordítói Irodánál tevékenykednek – amit türelmetlenül várnak.
A kommunikáció és PR szakos hallgatók közt a legnagyobb népszerűségnek a szerkesztőségi munka örvend: helyi újságoknál, rádiónál vagy tévécsatornák szerkesztőségeiben gyakorolhatják a hír- és műsorszerkesztést, újságírást vagy éppen az operatőri munkát. Ugyanakkor betekintést nyernek a rendezvényszervezésbe is a különböző fesztiválokon való munkálkodással. A PR szakos hallgatóknak is lehetőségük van az Erasmus + megpályázására, pár hónapot európai intézményeknél, szervezeteknél, vállalatoknál tölthetnek. Már volt rá példa, hogy budapesti PR-ügynökségeknél, Debrecen polgármesteri hivatalában, spanyol civil szervezetnél vagy épp balatoni szállodában gyarapíthatták tudásukat a diákok.
A mérnök szakos hallgatók számára is rengeteg lehetőség adódik az elmélet gyakorlatba ültetésére. Nem csupán a környékbeli vállalkozások fogadják őket, hanem számos partnerkapcsolat van külföldi céggel is. Szennyvíztisztítók, sörgyárak, kutatóintézetek, kórházi laborok, valamint szállodák és panziók állnak rendelkezésükre. Természetesen nekik is van lehetőségük az Erasmus + megpályázására.
A nem Erasmus + pályázaton részt vevő diákok esetében, a szakmai gyakorlat 2 hét, amely során egy általuk választott intézményben betekintést nyerhetnek az ott folyó munkába.

Ágoston Emőke

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30