Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Csíki csapvízteszt a Sapientia hallgatóitól

A csíkszeredai csapvíz minőségét vizsgálták meg mikrobiológiai szempontból a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának környezetmérnök szakos hallgatói. 

forrás: szekelyhon.ro

A múlt heti kivizsgálás a Biomérnöki Tanszék által indított Go Green nevű program keretében zajlott – tájékoztatott Máthé István egyetemi oktató, akinek felügyelete alatt zajlott a kutatás.

„Megvizsgáltuk a csíkszeredai csapvíz minőségét bakteriológiai szempontból múlt héten az egyetem mikrobiológiai laboratóriumában. Mind a nyolc vizsgált paraméter szempontjából a csapvíz teljesen megfelelt az ivóvizekre vonatkozó 2002/458-as törvény előírásainak” – fejtette ki dr. Máthé István, a környezetmérnök szak oktatója. Hozzátette, fontos megjegyezni, hogy a kutatás alapján betegség kialakulásához vezető mikrobacsoportok – mint például coliform baktériumok, fekális Enterococcus vagy kólibacilus – nem mutathatók ki a csíkszeredai csapvízben.

„A vizsgálattal egy időben a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság laboratóriumába is elvittük a csapvízmintát mikrobiológiai elemzésre, a származási hely megjelölése nélkül. Az ő eredményeik teljes összhangban voltak a saját méréseinkkel, azaz a csapvíz mikrobiológiai szempontból megfelelő” – részletezte Máthé István. Hozzá kell tenni, hogy a csíkszeredai csapvizet gyakran ellenőrzik a Harvíz Rt. és a közegészségügy laboratóriumaiban is.

A programról
A laborgyakorlatokon kívül a Go Green program keretében a környezetmérnök szakos hallgatók széles körben fogyasztott kútvizeket és ásványvizeket vizsgálnak. E program fő célja, hogy egyrészt a programba bekerülő ösztöndíjas diákok megtanulják az ivóvizek mikrobiológiai és kémiai vizsgálatának módszereit, az eredmények feldolgozását és értelmezését, másrészt pedig hogy olyan vizsgálatok és eredmények szülessenek, amelyek hasznosak, illetve a szélesebb közönséget is érdekelhetik.

Korábbi eredmények

 

A Sapientia környezetmérnök szakos hallgatói a környezeti mikrobiológia tantárgy laborgyakorlatának keretében évente legalább egy-két alkalommal megvizsgálják a térség ivóvizeinek minőségét, illetve ihatóságát mikrobiológiai szempontból. Legutóbb március folyamán tíz Csík környéki, illetve közeli ásványvizet és egy forrásvizet vizsgáltak. A vizsgált forrásvizek: dugásfürdői forrás (Csíkdánfalva), csíksomlyói, csíktaplocai és zsögödi ásványvízforrások, Borsáros fürdői forrás (Csíkszentkirály), Lina-kanyari forrás, délői, szelterszi (Gellért szállónál) forrás, Nádasszéki forrás (Szeltersz, Vargyas-völgye), Lobogó-forrás (a szentegyházi kórház közelében) és a homoródi Lobogó-forrás. A vizsgálatok alapján elmondható, hogy az ivóvizekre vonatkozó határértékek szerint a zsögödi, a taplocai, a csíksomlyói, a Borsáros- és a dugásfürdői forrás mikrobiológiai szempontból megfelelőnek bizonyult a vizsgált időpontban. A többi forrás esetében egy vagy több mikrobiológiai paraméter nem felelt meg a törvény által előírtaknak.

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031