Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Csíki kollégiumok: sok diák, elenyésző számú személyzet

Hozzávetőlegesen 300 lejbe kerül egy hónapra a kollégiumi ellátás – szállással és étkezéssel – a csíki bentlakásokban lakó diákoknak, egyetemistáknak. A kollégiumi árak nem változtak jelentősen az elmúlt években – tudtuk meg a diákotthonok illetékeseitől.

forrás: szekelyhon.ro

 

sapientia bentlakas vn 001_b250 diák lakik a Sapientia bentlakásában. A városi kollégiumok maximális létszámmal működnek

Míg Csíkszeredában a diákotthonok teljes létszámmal üzemelnek, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium bentlakásában jóval kevesebb a tanuló, mint a férőhely.

„Jelenleg 49 diák lakik a bentlakásban, a tél beköszöntével még lehet, hogy néhányan beköltöznek” – közölte a Csíki Hírlappal Bálint Gergely, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet iskola igazgatója. A létesítményben egy hónapi bentlakási díj a következőképpen áll össze: 60 lejbe kerül az üzemeltetési költség, és 130 lejbe a hétköznapi étkeztetés, utóbbi a tanítási napok függvényben havonta módosul. Az igazgató elmondta azt is, hogy az őszi tanügyi leépítések miatt nehézkes volt az évkezdés, mivel akkor nem vették figyelembe azt, hogy a kollégiumi személyzet lefaragása jelentősen megnehezíti a működtetést. „Kis segítséget kaptunk a tanfelügyelőség részéről, így jelenleg azt mondhatjuk, hogy meg van oldva ez a probléma” – közölte Bálint. A bentlakás ára nem változott az elmúlt évekhez képest.

A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiuma 140 férőhelyes, amelyben jelenleg a helyek száma teljes mértékben be van telve. Az intézményben környező középiskolákból is laknak diákok, az üzemeltetési költség egy hónapra személyenként 70 lej, míg az étkeztetés 12 lejbe kerül naponta – tudtuk meg Tamás Leventétől, az iskola igazgatójától. „A bentlakásban van számítógép-, torna- és játékterem, illetve kápolna is” – tájékoztatott  Tamás. Hozzátette, hogy a leépítések sok nehézséget okoznak a tanintézmény és az internátus életében, a hét elvesztett egész normás állás miatt, az alkalmazottak munkaköreiken kívül kénytelenek mást is vállalni az iskolán belül.

A csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola kollégiuma gyakorlatilag négy tanintézmény távolabbról jött diákjainak és Louis Pasteur Egészségügyi Posztlíceum hallgatóinak nyújt szálláslehetőséget. A diákotthonban tartózkodás egy hónapra valamivel többe kerül, mint a fentebb említett bentlakásoké, mivel a létesítmény teljesen önfenntartó. „13 lej a napi étkezés, 50 lej a rezsiköltség és 70 lej a bentlakás fenntartási díja egy hónapra. A bentlakási díj három éve változatlan.  Átlagosan 140–150 közötti diák lakik a fiúk és lányok számára fenntartott bentlakásokban – számolt be Szén János, az iskola igazgatója. Továbbá kitért arra is, hogy a leépítések ezt az intézményt is súlyosan érintették, több személy is háromnegyed normával dolgozik jelenleg, azért hogy minden álláson legyen munkaerő.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának bentlakásában vannak három- és négyágyas szobák is, amelyekből az utóbbi 290 lejbe kerül egy hónapra, az előbbi pedig 310 lejbe. Ez az összeg tartalmaz húsz darab, 5 lej értékű ételjegyet is, amelyeket az egyetem étkezdéjében használhatnak el – közölte Mátyás Melinda, a Csíkszeredai Kar gazdasági igazgatója. A kollégium 280 férőhelyes, jelenleg több mint 250 egyetemista lakik ott. A nyáron történt felújításnak köszönhetően a bentlakási szobák bútorzatát  kicserélték, és további újításokat terveznek még az épületben. 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031