Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Egy hétköznapi hős napjai

A magát civil aktivistaként megnevező kézdivásárhelyi Ráduly Attila hét éve alapította meg a Zöld Nap Egyesületet. A környezettudatos gondolkodás népszerűsítésére hivatott, több száz eseményt maga mögött tudó szervezet elnökével nemcsak hivatásáról, hanem családjáról is beszélgettünk.

forrás: hirmondo.ro

image
Ráduly Attila: célunk a nevelés, élet­formánkkal szeretnénk példát mutatni Fotó: Tofán Levente
– Mióta foglalkoztatja a környezetvédelem kérdése?

– Gyerekkoromban nagyon sok időt töltöttem falun nagyszüleimnél, állandóan a kertben lógtunk testvéremmel, gyümölcsöt szedtünk, a fákon mászkáltunk, mindig jól éreztem magam a szabadban. Később, ha valaki facsemetéket tördelt le, vagy állatokat kínzott, rászóltam, nem azért, mert bárki erre biztatott, hanem mert úgy éreztem helyénvalónak.

– Mikor vetődött fel a Zöld Nap Egyesület alapításának gondolata?

– Az érettségi vizsga után beiratkoztam a Sapientia tudományegyetem csíkszeredai karának környezetmérnöki szakára, azonban fél év után rádöbbentem, „túl sok a matematika körülöttem”, így következő ősztől átnyergeltem szociológia-vidékfejlesztés szakra. Itt különböző köröknek voltam tagja, nemcsak a számomra kötelező kurzusokra jártam el, próbáltam minél több ismeretet magamba szívni. Harmadéven, államvizsga-dolgozatom készítése közben rádöbbentem, a kézdivásárhelyi fiatalok közül nagyon kevesen tudják, hogy mi egy civil szervezet, és a zöld gondolkodás sem volt eléggé elterjedt. Mondhatni, hiánypótló szándékkal álmodtam meg az egyesületet, és mivel a szervezési munka már az egyetemen érdekelt, hét évvel ezelőtt belevágtam. A cél kezdettől a környezettudatos gondolkodás terjesztése volt, 17 fő taggal és 30 önkéntessel működünk, és több mint 700 eseményt tudunk magunk mögött.

– Hogy érzi, van súlya a szervezetnek?

– Legjobb azt látni, hogy megváltoztatjuk az embereket. Külföldi önkénteseink komoly előítéletekkel érkeznek hozzánk, a hírekben azt látják, hogy a romániaiak kizárólag bűncselekményekre képesek. Aztán egy év elteltével hazautaz­nak, majd a későbbiekben kivétel nélkül visszatérnek hozzánk. Ugyanez elmondható a helyi önkéntesekről is, ők is „más emberként” térnek haza a külföldi cserekapcsolatokról. Rosszul esik, ha azt látom, nem értékelik a munkánkat, például a Józsiás parkban felállított kukákat összetörik, a madáretetőket ellopják, a facsemetéket kettétörik, de ettől nem torpanunk meg. Gyakori vendégek vagyunk az iskolákban, és úgy érzem, egyre több fiatalt sikerül bevonzanunk.

– Mennyire kötött a munkaprogram, jut-e a családra elegendő idő?

– Civil aktivistának tartom magamat, nemcsak a Zöld Nap Egyesületnél tevékenykedem. A magam főnöke vagyok, nem járok be 8 órára, de ennél is fontosabb, hogy szeretem a munkámat, így bármennyit dolgozom, nem fáradok bele. Élettársammal, Katalinnal az egyesületnek köszönhetően, egy jótékonysági akció kapcsán ismertük meg egymást. Azóta a párom írja az egyesület számára a pályázatokat, a szervezésből is kiveszi a részét, nélküle nem volnánk ennyire hatékonyak. És van egy 4. éves közös kisfiunk, Szilárdka, vele szeretnék több időt tölteni. Bár a rendezvények nagy részén jelen van, nekem olyankor dolgoznom kell. Tavasztól majd elvisszük biciklitúrákra, és bízom abban, hogy felnőttként ő is civil aktivista lesz.

Ráduly Attila 1985. augusztus 13-án született Kézdivásárhelyen, 2005-ben a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központban érettségizett, majd 2009-ben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának szociológia-vidékfejlesztés szakán diplomázott. 2009 óta a Zöld Nap Egyesület környezetvédelmi, szakmai-tudományos szervezet elnöke.

Daczó H. Barna

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031