Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Egyetemi vloggerek: kamera előtt az oktatók

Jópofa, fiatalos és igen népszerű kezdeményezéssel növeli a tudományos ismeretterjesztés és saját népszerűségét a Sapientia egyetem: a Sapiophile videósorozat már a második évadánál jár, a benne szereplő oktatók pedig szinte már celebek.

forrás: liget.ro

Tánczos Levente és Mara Gyöngyvér. Mozgalmas videóelőadások • Fotó: Sapientia EMTE

Felmérések alapján jutottak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem PR-esei arra a következtetésre, hogy a legfiatalabbak korosztályát egy, a vloggerek által használt, azaz a videóblogoláshoz hasonlító eszközzel lehetne a legjobban elérni. A Gemius egy új kutatása szerint a 10–19 évesek korosztályában már a vloggerek a celebek, de a 20–29 éves korosztályban is már két vlogger van a celebek top10-es listájában – meséli a sorozat keletkezésének előzményeit Köllő Ildikó.

„A videóblogoknak is persze több műfaja van, mi összeházasítottuk a tudományos ismeretterjesztést a humorral, a könnyedséggel”  – fejti ki a csíki Sapientia videósa.

Több tízezer néző

Rövidesen bebizonyosodott: helyes volt az elképzelés, ugyanis a sorozatban elkészült és főleg a Facebookon terjesztett mintegy 7 perces videók átlagos nézettsége eléri a 22 ezer felhasználót, de vannak 32-35 ezres nézettségű részei is a sorozatnak. Ez igencsak meglepő annak a tükrében is, hogy az egyetem Facebook-oldalának ehhez képest viszonylag kevés, mintegy hatezer követője van.  A Youtube-ra is feltöltik a videókat, de ahhoz, hogy egy Youtube-csatornát felépítsenek, számára nézői bázist szerezzenek, legalább öt évre volna szükség, mutat rá a videós. Elsődleges csatorna így a Facebook, s mindössze egy-két napos hirdetésekkel erősítik meg terjedésüket, tudtuk meg.

Jelenet a fekete péntekről szóló videóból • Fotó: Sapientia EMTE

A videók szereplői a Sapientia csíkszeredai oktatói. Az egyik legújabb részben Tánczos Levente az átlagbérről beszél olyan lebilincselő és természetes módon, mintha világéletében ezt csinálta volna: az anyag érdekességéhez hozzájárulnak az általa szolgáltatott adatok, ugyanakkor a Köllő Ildikó által szolgáltatott effektek, animációk és bejátszások is. De a videó elkészítése a téma kiválasztásával kezdődik.

Agyalás, tervezés, forgatás

„Amit egy fél éven át vagy esetleg hosszabb ideig tanítunk, abból kell megtalálnunk azt a témát, ami hét percben egy szélesebb közönség számára érdekes lehet” – vázolja Tánczos Levente. Az első lépés tehát az agyalás, ezután jön a tervezés. Köllő Ildikó az oktatók által hozott szöveghez különböző zöldhátteres jeleneteket ír, amelyek fogyaszthatóbbá teszik az információkat.

De nem ragaszkodnak az előre megírt forgatókönyvhöz, a spontán ötleteket, helyben kitalált szövegeket is beleviszik az alkotásba. A különböző kulturális referenciák eredője Ildikó filmművészeti főiskolai múltja: az agyába beivódott filmjelenetek ugranak elő a megfelelő helyeken. Nem az a cél, hogy lexikális tudást adjanak át, hanem hogy felkeltsék az érdeklődést egy-egy téma iránt, amelyben aztán az internet segítségével elmerülhetnek utólag a nézők.

Prohászka Rád Boróka egyetemi oktató a második évadtól kapcsolódott be a sorozatba, a nyelvek elsajátítását elősegítő tanácsairól szóló első videóját alig néhány nap alatt már több mint 29 ezren nézték meg. Neki már előzetesen volt tapasztalata a kamerával, korábban ugyanis tévéhíradósként is dolgozott. 

Rendszeresen olvas és sportol – ígérte meg az újévi fogadalmakról szóló filmben az oktató 

• Fotó: Sapientia EMTE

Egy 16-17 témaötletet tartalmazó listáról választották ki azt a hat-hetet, amit feldolgoznak, a napokban éppen a második videón dolgoznak.

Az első évad „teasere”

„Kézenfekvő volt számomra az első téma, szakmám már lassan két évtizede, meg hálás is, könnyű volt viccesebben, lazábban megfogalmazni az anyagot. A következő témánk már nem ennyire laza, mert az érettségihez próbálunk egy kis tanácsot adni” – árulja el az egyébként angol- és amerikai irodalmat oktató szakember. A szöveg megírásával telik el előzetesen sok idő, a forgatás már általában vidám dolog, sokat nevetgélnek az alkotók – tudjuk meg.

Másfajta nyilvános szereplés

Az oktatóknak természetesen már jókora tapasztalataik vannak a nyilvános szerepléssel kapcsolatban, hiszen napról napra egy-egy előadóteremnyi egyetemi hallgató előtt kell bizonyítsanak, de ami nagyon különbözik, az az azonnali visszajelzés hiánya. „Az egyetemen rögtön kapom a diákoktól a visszajelzéseket, látom, hogy figyelnek-e, értékelik-e a mondandómat, a videók esetében meg kell bízzak Ildikóban: ha azt mondja, hogy még magyaráznom kell, akkor magyarázok, ha utólag úgy látja, ki kell hagyjon szöveget, akkor megteszi. Megbízunk egymás szakmaiságában” – fogalmaz Prohászka Rád Boróka.

Az egyetem stúdiója, a felvételek helyszíne • Fotó: Sapientia EMTE

A visszajelzések pedig késleltetettek, de nem maradnak el: a leggyakrabban megköszönik a diákok és mások a videókat, de a városban járva-kelve sokszor beszédtéma is lesz a sorozat. „Például a lányom óvodájából kaptam visszajelzést, az egyik szülő éppen cetlikkel érkezett ki a minap egy áruházból azzal, hogy ő most nekiáll cetlizni, mert románul szeretne jobban megtanulni” – meséli az oktató. De nem csak a környéken nézik a sorozatot: Mara Gyöngyvérnek az egészséges környezettel kapcsolatos vagy a szerelem kémiájáról szóló, Valentin-napra készített videóira például sok magyarországi visszajelzés érkezett.

Nem celebek, de figyelik őket

S celebeknek érzik-e magukat az oktató-vloggerek? Ezt a kérdést nem kerülhetjük el, de persze a válasz inkább nemleges. „Nem érzem úgy, hogy megváltozott volna a diákok viszonyulása hozzám, de azt látom, hogy sokfelé figyelnek, követnek minket. Volt egy ismerősöm, aki azt kérdezte például, hogy mi találtuk-e ki ezt a műfajt. De nem a népszerűségért vállaljuk a videózást, hanem azért, mert ez egy érdekes kihívás” – vázolja Tánczos Levente.

Nem csak digitális technikát, kellékeket is használnak szép számmal • Fotó: Sapientia EMTE

A második évad elején a humán tudományoké a főszerep: Prohászka Rád Boróka mellett Gergely Orsolya szociológus áll még kamera elé, vázolja a továbbiakat Köllő Ildikó. Az érettségi után egy közös videóval jelentkezik még az eddigi négy szereplő, a nyári szünetet követően pedig tovább tervezik a folytatást.

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031