Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Egyetlen lépésre az akkreditációtól

Megszavazta a szenátus a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációját kedden. Mindez azt jelenti, hogy az egyetemet egyetlen döntés – a képviselőházi – választja el a végleges akkreditáció megszerzésétől.

forrás: szekelyhon.ro

Erre a szavazásra valószínűleg csak jövő esztendőben fog sor kerülni, amely többéves huzavonát zárhat le.

„Abszolút politikai döntés volt a keddi szavazás” – emelte ki megkeresésünkre Bokor Tibor szenátor, az oktatásért felelős szenátusi bizottság tagja, majd így folytatta: „az egyetem akkreditációját a szociáldemokrata párt szenátorai nem szavazták meg, a liberálisok viszont igen. Összességében hetven igen, 29 nem és három tartózkodó szavazatot kapott a Sapientia.” A téma politikai színezetét mutatta – folytatta a szenátor –, hogy a magyar magánegyetem végleges működési engedélyének szenátusi szavazása előtt a nagyváradi Agora Egyetem akkreditációjáról szavaztak, „amelynek műszaki felszereltsége, illetve oktatóinak szakmai fokozata korántsem hasonlítható össze a Sapientiáéval, azt a kérdést a szociáldemokraták mégis egyöntetűen megszavazták.”

Az egyetem akkreditációjának vitája és az arról szóló döntés szerdán átkerül a képviselőházhoz, ám Bokor szerint ott ebben az esztendőben nem várható eredmény, mivel jövő héten elkezdik a jövő évi költségvetés vitáját, amely fontossági sorrendben felülír minden egyéb döntést.

„Januárban szünetel a képviselőházi munka, februárban kezdődik az új szesszió, ezért szerintem majd csak valamikor február után lehet döntés az egyetem ügyében. Az eljárás egyébként ugyanaz, mint a szenátusban: ott is lesz egy bizottsági tárgyalás, amit a képviselőházi szavazás követ” – magyarázta  az eljárást a szenátus oktatásért felelős bizottságának tagja. Meglátása szerint a képviselőházban könnyebben rá fognak bólintani a Sapientia egyetem végleges működési engedélyének megadására, mert „ott nagyobb az ereje a kormánykoalíciónak, mint a szenátusban”.

Tizennégy szakot akkreditálnak

2007 és 2010 között az egyetemek országos minőségellenőrző bizottsága (ARACIS) azt vizsgálta, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem eleget tesz-e a romániai akkreditációs követelményeknek. Az akkreditációs felmérések során bebizonyosodott, hogy az EMTE teljesíti az összes kritériumot, ezért a bizottság tizennégy szak, valamint az egész intézmény akkreditációját javasolta.

36 milliós épületállomány

Az illetékes szakbizottság felmérte az egyetem ingatlanjainak értékét – ennek szerepelnie kell az akkreditációs dossziéban –, amelyből kiderül, hogy az egyetem három helyszínének, a csíkszeredainak, a kolozsvárinak, valamint a marosvásárhelyinek a közös értéke meghaladja a 36 millió lejt. A legdrágább épületnek a pár éve Koronka határában épült marosvásárhelyi számít, annak értéke több mint 25 millió lej. A csíkszeredai épület felbecsült értéke több mint 9 millió lej, a kolozsvári rektorátusi épületé pedig 1,6 millió lej.

Az egyetem informatikai programjainak leltári értéke (a három helyszínen) 80 ezer lej, a műszaki felszerelésé pedig közel 700 ezer lej. Az egyetemi campusokban használt bútorok, illetve irodai eszközök 130 ezer lejt érnek, az egyetemi könyvtárakban lévő könyvállomány értéke meghaladja az 1,8 milliót. A felsőoktatási intézmény tulajdonában lévő személyautók és egyéb járművek értéke 144 ezer lejre rúg.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031