Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Életet menthet a 3D-s szervnyomtatás

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara olyan rendezvénysorozatot indított útnak, amelynek célja ismeretterjesztés és szórakoztatás Székelyföld városaiban közérdeklődésre számot tartó témákban. Dr. Bálint Emese adjunktus vitaindító előadása témájának – az emberi szervek háromdimenziós reprodukálása nyomtatás útján – számos etikai, vallási vetülete van, ugyanakkor reményt jelenthet szervi problémákkal küszködő betegek számára.

forras: 3szek.ro

A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban kedd este tartott előadás résztvevői számára egyértelművé vált: az emberi szervek nyomtatásának tudományos-fantasztikus filmbe illő ötlete egyáltalán nem tűnik kivitelezhetetlennek. A téma létjogosultságát két tényező indokolja: az egyik a 3D-s nyomtatók megjelenése, majd ezek továbbfejlesztése az orvostudomány szolgálatára. Ezen nyomtatók rétegeket egymásra nyomtatva képesek térben megalkotni a digitális modellek mását szinte akármilyen alapanyagból. A másik tényező maga az őssejtkutatás. Őssejtnek nevezzük azokat a sejteket, amelyek képesek önmagukat reprodukálni, valamint differenciálódni. Vagyis őssejtekből lehetnek mind izomsejtek, mind idegsejtek. Az őssejtek differenciálódását a körülmények és egyéb tényezők szabályozzák.
A kutatásnak az is lendületet adott, hogy 2012-ben az orvosi Nobel-díjat ketten kapták: Gurdon és Yamanaka pro­fesszorok, akik kimutatták, hogy a már differenciált sejteket vissza lehet alakítani őssejtekké, ún. indukált pluripotens sejtekké, amelyekből az összes emberi sejttípus kialakítható.
Az orvostudományban a 3D-s nyomtatást először protézisek előállítására használták, majd elkezdtek emberi szerveket rekonstruálni ezzel a technikával. Anthony Atala professzor munkássága úttörő ebben a témában. Sokfajta szervet nyomtattak már: vesét, nyelőcsövet, húgyhólyagot; egyes szerveket még nem lehet nyomtatni, mint véredényeket, agyat stb., de az eddigi eredmények mindenképpen biztatóak. A nyomtatás szakaszai nagyon bonyolultak és körültekintést igényelnek, kezdve a modell MRI 3D-s képének pontos beszkennelésével, azon vázszerkezet kinyomtatásával folytatva, amelyet majd betelepítenek sejtekkel, aztán a megfelelő sejtek kiválasztásával, amíg eljutnak magához a nyomtatáshoz. A nyomtatott szervek nem feltétlenül az eredeti szervek pontos másai, funkcionalitásuk néha fontosabb.
Mindez közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Az orvostudománnyal karöltve számos tudományterület is rohamosan fejlődik, amelyek együttműködése meghökkentő eredményeket nyújt majd a közeljövőben.

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829