Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Élőben nyomozhat a dévai FBI

Nagy volt az izgalom idén a téglásbeli diákság körében a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke által meghirdetett bűnügyi verseny kapcsán.

A CSI: Sapientia címen futó verseny már jó pár éve Erdély-szerte lázba hozza a középiskolásokat, hiszen olyan jellegű vetélkedő, amely elméleti és gyakorlati tudást, logikát, leleményességet, csapatmunkát feltételez és a döntőben „igazi” gyilkosság ügyében kell nyomozni a Sapinetia korszerű csíkszeredai biotechnológiai laborjának igényebvételével. 

A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba négy éve ért el a verseny híre, és az akkori csapat első nekifutásra döntőbe jutott. Rá egy esztendőre pedig meg is nyerték a csíkszeredai döntőt. – 2015 őszén kísértem el az országos döntőre a diákjaimat. Nagy élményt jelentett számukra, és engem is magával ragadott a verseny izgalma. Aztán az elmúlt tanévben csak egyetemisták számára szervezték meg a versenyt. Idén azonban, amint megjelent a kiírás, lelkesen meséltem a diákoknak a nyomozás élményéről. Elég sokan érdeklődést mutattak, végül három csapat nevezett be, mindhárom vegyes korosztályú – számolt be Tófalvi Emese fizika szakos tanárnő.

A korábbi évektől eltérően idén csupán kétfordulósra tervezték a versenyt és a korábbi hat helyett ezúttal négy csapat mehet a döntőre. A selejtezőre az elmúlt szombaton került sor, amikor a diákoknak 20 feladatot kellett megoldaniuk 24 óra leforgása alatt. A tételek közt szerepelt élők és holtak diagnosztizálása, bűnügyi rejtélyek, bomba-kódok megfejtése és sok egyéb izgalmas feladat. Az online forduló eredményeit hétfő este tették közzé. Még hátra volt azonban a 24 órás fellebbezési idő, ami rendszerint jócskán módosít az eredeti ranglistán. A végső eredmények azonban nagy örömöt hoztak a dévai diákok körébe. Az eredetileg második helyezést elérő FBI-csapat (Todor Antónia, Papp Csongor, Sárközi Lóránd és Kulcsár Dávid), 44 pontjával az óvások után is megőrizhette helyezését a több mint 30 nevező csapat sorában. A szintén téglásbeli Cortex 41,10 ponttal hetedik, a TGPD-csapat pedig 29,8 ponttal a tizenkilencedik helyre került. Az idei szabályzat értelmében a február első napjaiban zajló csíkszeredai döntőre a selejtező első négy helyezettje mehet. Így a dévai FBI is ott lesz. Sok sikert kívánunk nekik!

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031