Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Elsőéves hallgatók ellenőrizték az ásványvizeket

Március folyamán tíz ásványvizet és egy forrásvizet vizsgáltak meg fizikai-kémiai, illetve mikrobiológiai szempontból a Sapientia egyetem elsőéves környezetmérnök szakos hallgatói a Biomérnöki Tanszék által indított Go Green nevű program keretében – tájékoztatott Máthé István egyetemi oktató, akinek felügyelete alatt zajlott a kutatás.

forrás: szekelyhon.ro

akkor es most vn 001_bBorvízforrás Csíksomlyón. Vize a vizsgált időszakban fogyasztható volt

A vizsgálatok eredményei csak a márciusi mintavételre érvényesek, az egyes források esetében a helyzet javulhat, de akár romolhat is az évszakok, illetve az időjárás függvényében is.
Csíki és udvarhelyi források

A vizsgált forrásvizek: du­gás­fürdői forrás (Csík­dán­falva), csíksomlyói, csíktaplocai és zsögödi ásványvízforrások, Borsáros fürdői forrás (Csík­szentkirály), Lina-kanyari forrás, délői, szelterszi (Gellért szállónál) forrás, Nádasszéki forrás (Szeltersz, Vargyas-völgye), Lobogó-forrás (a szentegyházi kórház közelében) és a homoródi Lobogó-forrás. A vizsgálatok alapján elmondható, hogy az ivóvizekre vonatkozó határértékek szerint a zsögödi, a taplocai, a csíksomlyói, a Borsáros-, dugásfürdői forrás mikrobiológiai szempontból megfelelőnek bizonyult a vizsgált időpontban.

A többi forrás esetében egy vagy több mikrobiológiai paraméter nem felelt meg a törvény által előírtaknak. Az egyetemi tanár kitér az említett forrásoknál észleltekre is. A délői-, illetve nádasszéki forrásoknál például egyértelműen fekális eredetű mikroorganizmusok vannak a vízben. A szelterszi, szentegyházi Lobogó-, és a homoródi Lobogó-forrás esetében coliform baktériumok mutathatók ki, de mivel fekális szennyezésre utaló baktériumokat nem mutattak ki, valószínűsíthető, hogy a talajból kerültek be a coliform baktériumok. A Lina-kanyari forrásnál fekális eredetű szennyezés van.

Vízkémia szempontból (ammónia-, nitrit-, nitrát-, foszfát-, szulfát) a tanulmányozott források általában megfelelnek az előírásoknak. Máthé István szerint ajánlatos, hogy a forrásoknál megtöltött palackokat ne tároljuk 2–3 hétnél tovább, elkerülendő, hogy ha magasabb az ammónia-tartalom a vízben és esetleg jelen vannak nitrifikáló baktériumok is, akkor se legyen elegendő idejük arra, hogy az ammóniát feloxidálják nitritté, illetve nitráttá. Mivel az egyetem laboratóriuma nem akkreditált, ezért az eredmények tájékoztató jellegűnek tekintendők.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031