Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Építkezés oktatás közben

Rábólintott a Sapientia kuratóriuma arra a megvalósíthatósági tervre, amely a Sapientia egyetem mostani szocreál formájú csíkszeredai épületét a mai kornak megfelelő létesítménnyé alakítaná. Szeptemberben el is kezdik a tendereztetést.

 sapientia epulet vn 002_b

A Sapientia egyetem csíkszeredai épülete. Hamarosan eltüntetik a hibákat


2,5 millió euró – több mint 11 millió lej – áll a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karainak rendelkezésére arra, hogy kívül-belül felújítsák a volt új Hargita szállóként ismert egyetemi épületet, és egy új szárnyat építsenek a főépület mellé.

 

Építkezés három fázisban

 

A magyar államtól kapott jelentős összegből három fázisban oldanák meg az építkezéseket. „Azt szerettük volna, ha az idei tanévkezdésre már elkészülhettünk a belső munkálatok egy részével, ám az elhúzódó tervezési folyamat miatt megkéstünk” – mondta megkeresésünkre Makó Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánja, aki rögtön hozzátette: az építkezéseket ősszel mindenképp elkezdik, jövő szeptemberig pedig be is fejezik. Az építkezés közben az egyetem egyes részeit lezárják.

A legfrissebb forgatókönyv szerint szeptember elején elkezdik a tendereztetést, vagyis megpályáztatják a munkálatokat, és a beérkező ajánlatok közül kiválasztják a számunkra legkedvezőbbet.


Három lépésben képzelik el a kivitelezési munkálatokat. Első fázisban, legkésőbb a tél végéig kicserélik az egyetem épületének külső ablakait és ajtóit, illetve a vezetékeket, továbbá felújítják a bentlakási szobákat. Ezt követően, a második lépésben (2014-ben) átalakítják az épület külső homlokzatát, a főbejáratot pedig elköltöztetik a Temesvári sugárút irányába. Egy új épületszárnyat is fognak építtetni, amit összekötnek a mostani létesítménnyel. Utolsó fázisban az étkezdét elköltöztetik a földszintre, a felszabadult helyen pedig mérnöki laboratóriumokat, szemináriumi termeket és egy nagy előadótermet alakítanak ki.


„Az már biztos, hogy nagyon sok beruházás a tanév közben fog zajlani, de úgy próbáljuk megszervezni a munkálatokat, hogy azok ne befolyásolják az oktatást. Abban is gondolkodunk, hogy az építkezések alatt oktatási termeket bérelünk a Pro Agricultura Alapítvány taplocai székhelyén” – magyarázta a dékán.

 

Látványterv budapesti építészirodától

 

A Csíki Hírlap és a Székelyhon.ro mutatta be először a múlt hónapban a budapesti Wéber építésziroda látványtervét, amely a Sapientia egyetem csíkszeredai épülete szinte minden szegletének új funkciót adna. A modern formavilág megvalósítása sokak tetszését elnyerte, annak kivitelezése viszont a Sapientia egyetem legfőbb döntéshozó testületétől, a kuratóriumtól függött. A kuratórium végül jóváhagyta a magyarországi építésziroda terveinek kivitelezését.

 

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031