Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Érdemes Csíkszeredát választani a továbbtanuláshoz

Négy tudományterületen, 14 alapképzésen és 5 mesterképzésen, 318 tandíjmentes és 320 tandíjas helyre lehet felvételizni idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán július 11–18. között.

forrás: szekelyhon.ro

A felsőoktatási intézmény képviselői sajtótájékoztatón számoltak be szerdán a felvételi időszakról. Lázár Ede dékán ismertette, a beiratkozás idén is az egyetem székhelyén (Szabadság tér 1. szám) történik, hétköznaponként 9-15 óra között, szombaton pedig 9–13 óra között, az iratkozás díja 50 lej. Alapképzésen 14, mesterképzésen 5 szakon hirdet helyeket a felsőoktatási intézmény. A hallgatók szakterülettől függően három vagy négy évig járnak alapképzésre, valamint két évet mesterképzésre. A csíkszeredai egyetemen négy szakcsoportra vannak felosztva ezek a képzések: a gazdasági, humán és társadalomtudományi szakok esetében három, a mérnöki szakok esetében négy évet tart az alapképzés. A meghirdetett szakok, azok tandíjas és tandíjmentes helyei, a beiratkozáshoz szükséges iratok listája és az egyéb információk megtalálhatók az egyetem weboldalán. Az iratkozás eredményeit július 20-án teszik közzé. 

Mara Gyöngyvér, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese kiemelte, a Csíkszeredai Kar esetében egy kivételével az összes szakjuk akkreditált, azaz a hallgatók helyben, a Sapientián államvizsgázhatnak anyanyelvükön. Mindössze a négy éve indult génsebészet szak esetében van még hátra az akkreditáció – ismertette. Rámutatott, büszkék arra, hogy a mindössze 17 éves múlttal rendelkező felsőoktatási intézmény a különböző, romániai egyetemeket felvonultató rangsorban rendkívül jó eredményt ért el: az uniRank intézmény felmérése szerint 80 romániai egyetemből a 24. lett a magyar állam által támogatott erdélyi felsőoktatási intézmény.

Pap Levente dékánhelyettes rámutatott, érdemes Csíkszeredát választani a végzős hallgatóknak továbbtanulásuk helyszínéül: egyrészt minőségi anyanyelvű oktatás zajlik immáron közel két évtizede, másrészt a különböző szakok tantárgyainak tartalmát a munkaerő-piaci szükségletekhez mérten állítják össze. „Az ösztöndíj lehetőségeink is rendkívül széles skálán mozognak, itt külön kiemelném az Erasmus+ programot, amely keretében nemzetközi képzéseken is részt vehetnek hallgatóink, ez pedig rendkívül hozzáférhető nálunk. A tanulás mellett pedig a város az egyetemmel karöltve tartalmas lehetőségeket kínál a szórakozásra, kikapcsolódásra és sportolásra is” – magyarázta Pap Levente.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/erdemes-csikszeredat-valasztani-a-tovabbtanulashoz)

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031