Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Erősödhet a Szent István Egyetem és a Sapientia Egyetem együttműködése

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatói és hallgatói látogattak a Szent István Egyetemre 2016. február 4-7. között. A négynapos program keretében a vendégek a Szent István Egyetem vezetői és képviselői mellett az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal és oktatókkal is találkoztak.

forrás: agroinform.com

A Szent István Egyetem részéről a delegációt Magyar Ferenc stratégiai és koordinációs főigazgató és Nagy Dániel EHÖK elnök fogadta. Az öt vezető oktató és 20 egyetemi – biotechnológia, környezetmérnök, környezettudomány, élelmiszermérnök, kertész és növényorvos – hallgató a program során szakmai előadásokon, laboratóriumi látogatásokon vett részt, ahol közelebbről is megismerkedtek a Szent István Egyetem magas szintű, gyakorlatorientált képzési lehetőségeivel, Erasmus programjaival. A SZIE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata ismertette az egyetem nemzetközi és magyar diákéletét, a szakkollégiumi, kulturális és sportolási lehetőségeket.

Mint ismeretes, 2016. január 25-26-án Kató Béla püspök és Dr. Dávid László rektor látogatott a SZIE-re azzal a céllal, hogy megvizsgálják a Kárpát-medencei szintű együttműködés fejlesztésének lehetőségeit a pályázatok és a képzési kínálat területén. A vezetői látogatás lehetőséget teremtett a két egyetem közötti kétoldalú kapcsolatok további erősítésére, a tudományos, oktatási, innovációs és kulturális paletta szélesítésére, a budai karok integrációjának köszönhetően a kibővült képzési portfólió bemutatására, az ösztöndíjprogramokban való részvételre.

egyetem

A mostani látogatás – melynek szervezője és támogatója az egyetem mellett a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány és a GAK Nonprofit Közhasznú Kft. – során a két egyetem célja az volt, hogy az együttműködés keretei konkrét programokkal kerüljenek kitöltésre. A Sapientia Egyetem oktatói és hallgatói programjuk első napján Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke vezetésével parlamenti látogatáson vettek részt, valamint találkoztak Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral a Földművelésügyi Minisztériumban. A találkozók során a vendégek megismerték a magyar kormány felsőoktatási támogatáspolitikáját, a határon túli magyar nyelvű képzések fejlesztési lehetőségeit. A látogatás délután a Szent István Egyetem Budai Campusán folytatódott, ahol a csoportot Dr. Palkovics László mb. rektor helyettes fogadta.

A program második napján a gödöllői campuson Dr. Posta Katalin, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja köszöntötte a vendégeket, s rövid prezentációk keretében a látogatók megismerték a Kar oktatási, kutatási programjait, laborjait és projektjeit. Ezt követően az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat mutatta be a hallgatói programokat, a szakkollégiumokat, a tehetséggondozási programokat, s megvizsgálták az együttműködési lehetőségeket.

A program harmadik napján a SZIE hallgatói kulturális és szabadidős programokat szerveztek a vendégek számára Budapesten és Gödöllőn. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatóival és hallgatóival folytatott egyeztetések sikeresen zárultak, s a résztvevők együttesen több mint 15 témát vázoltak fel, melyekkel kapcsolatban hamarosan közös tevékenységek indulhatnak.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031