Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Expoziție de picturi realizate din bacterii nepericuloase, la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc, în premieră în România

O expoziție cuprinzând peste 350 de picturi 'vii', realizate din bacterii nepericuloase în laboratoarele de microbiologie ale Universității Sapientia, filiala din Miercurea Ciuc, a fost deschisă joi, în premieră, în România.

forrás: agerpres.ro

 

Ideea realizării 'picturilor bacteriologice' îi aparține conferențiarului universitar doctor Máthé István, de la Departamentul de Bioinginerie al Universității Sapientia, care în călătoriile sale în străinătate a văzut pe un afiș logo-uri realizate din bacterii și s-a gândit să încerce acest lucru și cu studenții. Ideea a fost îmbrățișată cu entuziasm, creațiile artistice 'vii' fiind din ce în ce mai complexe și fiind fotografiate și transformate chiar și în...felicitări de sărbători.

Drept urmare, conferențiarul universitar s-a gândit să-i atragă și pe elevii din Miercurea Ciuc către acest domeniu și i-a invitat în laboratoarele Universității pe liceenii din clasa a XII-a, pe care i-a învățat să 'picteze cu bacterii'. 

Participarea a fost peste așteptări, 183 de elevi din clasele a XII-a manifestând interes pentru acest experiment inedit. Ei au fost împărțiți în mai multe grupe, au urmat un instructaj strict de protecția muncii, au fost învățați ce au de făcut și în ce constă procesul însămânțării, după care au început lucrul în laborator, sub supravegherea a 20 de profesori, doctoranzi și studenți.

Profesorul Máthé István a ținut să puncteze că liceenii nu au fost nicio secundă în pericol, întrucât s-au folosit bacterii 'bune', cu precădere originale din sol și din colecții internaționale de culturi bacteriene, strict controlate.

Doar din imaginație sau folosindu-se de anumite desene pe care le-au pus sub cutiile de sticlă rotunde și transparente utilizate pentru 'pictat', elevii au aplicat pe mediul de cultură bacteriile microscopice, care conțin pigmenți de diferite culori, cu ajutorul unor anse de însămânțare. Interesant este că, la momentul realizării picturii, elevii nu au știut exact cum va arăta 'creația' lor, dar după 24-48 ore, când bacteriile s-au înmulțit, picturile au început să prindă contur și să se transforme în portrete, în peisaje, în diverse animale sau plante.

'În spatele acestui eveniment sunt zeci de ore de lucru, a trebuit să preparăm tot felul de medii de cultură (...) și, după ce se solidifică, putem să desenăm pe suprafața acestora. Ca și desenatul nu e foarte greu, dar nici foarte ușor, de aceea înainte să picteze le-am dat elevilor niște medii de cultură și au putut să încerce, fără să utilizeze bacterii, cât de tare trebuie să apese cu ansa de însămânțare. (...) Practic, se fac niște linii foarte fine, nici nu se vede pictura, pentru că bacteriile sunt foarte mici, de dimensiunea 1 sau 2 micrometri, ceea ce înseamnă că 500 sau 1000 de bacterii, una lângă cealaltă, dau un milimetru. Dar după ce aceste bacterii se înmulțesc, în 24-48 de ore avem de a face cu miliarde de celule bacteriene, care devin vizibile cu ochiul liber și astfel apar picturile vii. Nici nu m-am așteptat, sunt foarte multe teme, nici nu am putut să aleg între un portret sau un animal, între plantele sau peisajele desenate', a declarat conferențiarul universitar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acesta a ținut să adauge că, prin acest experiment inedit, a dorit să li se arate atât viitorilor potențiali studenți, cât și tuturor celor interesați că nu există numai bacterii patogene, care aduc boli, ci sunt foarte multe microorganisme folositoare omului, în domenii dintre cele mai diverse.

'Ideea a fost să deschidem această activitate și celor din afara mediului universitar, potențialilor viitori studenți, iar celălalt scop, poate și mai important, să se vadă că există nu numai bacterii rele, patogene, care aduc boli, ci să spunem că sunt foarte multe microorganisme folositoare omului. Spre exemplu, în industria laptelui, cea a băuturilor alcoolice sau în panificație, unde se folosesc în fiecare zi miliarde de microorganisme. De asemenea, se utilizează și în biotehnologie, pentru a produce enzime, hormoni, de exemplu insulina pentru diabetici, dar și în agricultură, unde se folosesc îngrășăminte biologice, niște bacterii care au capacitatea de a stimula creșterea plantelor și putem să diminuăm cantitatea de îngrășăminte chimice folosite ', a explicat conferențiarul Máthé István.

Inedita expoziție deschisă la Universitatea Sapientia și realizată de Departamentele de Bioinginerie și de Științe alimentare a putut fi admirată doar câteva ore, după care a fost mutată în laborator. În câteva zile, bacteriile vor muri, iar 'tablourile' vor fi sterilizate și spălate.

Cercetătorii Universității Sapientia din Miercurea Ciuc s-au remarcat și anul trecut când au reușit să testeze, în premieră mondială, specii noi de bacterii care pot fi folosite la depoluarea mediului înconjurător.

AGERPRES (A-AS-autor: Gina Ștefan, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Irina Giurgiu)

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031