Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Felelevenített „hőskorszak” a csíkszeredai Sapientián

Ösztöndíjat hozna létre a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) a végzős hallgatók támogatása érdekében – hangzott el többek közt a csíkszeredai felsőoktatási intézményben pénteken megszervezett ünnepségen, melynek keretében a 10 évvel ezelőtt végzett hallgatókat köszöntötték.

forrás: krónika.ro

 

sapientia-talalkozo-vn-004_or_b

A javaslat szerint az államvizsga-dolgozatok bemutatásának alapján döntenének arról, hogy melyik hallgató részesülne az ösztöndíjban.

A csíkszeredai egyetem nagy aulájában megtartott ünnepségen a Sapientia első évfolyamának végzőseit Makó Zoltán, a csíkszeredai kar dékánja, Kósa István, az egykori Műszaki és Társadalomtudományi Kar volt dékánja, valamint Lányi Szabolcs, a csíkszeredai Sapientia alapító dékánja köszöntötte.

Makó felszólalásában kifejtette: a Sapientia elindulásakor az volt a cél, hogy nemcsak az oktatás terén, hanem a térség fejlesztésében, Székelyföld modernizációjában is meghatározó szerepet töltsön be az egyetem. „Volt egy időszak, amikor úgy gondoltuk, ezt úgy kell megvalósítanunk, hogy maguk az oktatók indítsanak vállalkozásokat. Ma már inkább az a cél, hogy olyan szakembereket neveljünk, hogy általuk, hallgatóinkon keresztül tudjuk megvalósítani azt a tervet, amiért a Sapientia létrejött” – osztotta meg Makó.

Kósa István az elmúlt tíz év megvalósításairól beszélt, az egyetem akkreditálása mellett egyértelmű sikernek nevezte, hogy időközben kinevelődött egy minőségi oktatói gárda is, és ma már felkészült szakemberek oktatnak az egyetemen, akik kutatóként, oktatóként is megállják a helyüket.

Lányi Szabolcs pedig egy hőskorszak képviselőinek nevezte a jelen lévő vén diákokat. „Tíz éve azt ígértük egymásnak, hogy ti lesztek a mozgatórugói ennek a társadalomnak, és biztos, hogy sikerült ez nektek” – fogalmazott Lányi.

„Én nem bánom, hogy a Sapientiát választottam, nagyon tetszett a vidékfejlesztés-szociológia szak, amire jártam, és ráadásul közel is volt. Részképzésen is voltam Budapesten. Használom azt a tudást, amit itt szereztem” – válaszolta érdeklődésünkre Ambrus Rita, aki jelenleg különböző projektek, pályázatok lebonyolításában vesz részt.

Szintén az első évfolyammal kezdte az egyetemet a marosvásárhelyi Nemes Levente is, ő azért választotta a csíkszeredai Sapientiát, mert meggyőzték: ahogy fogalmazott, jó volt a marketingjük. Agrár- és élelmiszeripari gazdaság szakon végzett, jelenlegi munkája valamelyest a Sapientián tanult szakmájához is kötődik, ugyanis takarmányforgalmazási üzletágban dolgozik.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031