Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Fenyőpollen borít be mindent

Vastagabb porréteg lepte be az épületeket, járműveket, járdákat és úttesteket az elmúlt időszakban. A meteorológusok szerint szó sincs az elmúlt években tapasztalt, Afrikából érkező szaharai homokról. Noha egy általunk megkérdezett kertészmérnök véleménye szerint nehezen elképzelhető az is, hogy ilyen nagy mennyiségű virágpor szálljon a településekre, a mikroszkópos vizsgálat meglepő eredményt hozott.

Forrás: szekelyhon.ro

A nagyon finom, enyhén sárga színű por az autókon kezdett feltűnő lenni az elmúlt hetekben, aztán szép lassan egyre vastagabb rétegben meggyűlt a járdaszéleken, ablakpárkányokon, lépcsőkön. A szálló por Marosszéktől kezdődően Udvarhelyen és Csíkon keresztül Háromszékig bosszantja az embereket, sokan teszik fel a kérdést, hogy mi is lehet ez a mindent beterítő sárga por.

Pollenre gyanakszanak

Nem időjárási tényezőhöz köthető a nagy mennyiségű por – közölték érdeklődésünkre a marosvásárhelyi, területi meteorológiai központ munkatársai. Az elmúlt években ugyan érkezett szaharai homok térségünkbe, a napokban azonban északi szél fújt, az nem sodorhatott erre sivatagi homokfelhőket.

Nem mutattak ki nagyobb koncentrációjú pormennyiséget a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség mérései sem. Domokos László József, az intézmény vezetőjének a véleménye szerint virágporról lehet szó, melyet az erős szél a szokásosnál nagyobb területeken hordott szét.

Ezt erősítette meg Máthé István, a csíkszeredai Sapientia EMTE biomérnöki tanszék docensének a mikroszkópos vizsgálata is, amelyet készségesen elvégzett érdeklődésünkre. Az eredmény alapján úgy véli, hogy az erős széllökések messze széthordták a Hargitán és a környéken található fenyvesek pollenjét, és mivel térségünkben a lucfenyő a leggyakrabban előforduló fenyőféle, ő erre a fajtára gyanakszik. Elmondta azt is, hogy a jelenség nem annyira szokatlan, hiszen egy-két éve személyesen is látott pollenfelhőt a hegység felől Csíkszereda irányába szállni.

Kétségek

A por szokatlanul nagy mennyisége miatt Székely Csaba kertészmérnök kételkedik abban, hogy virágporról lenne szó.

A gyümölcsfák, pitypangfélék elvirágoztak, jelenleg a kaszálók, mezők virágzása tart, azonban ez nem jár ilyen nagy mennyiségű pollennel – magyarázta. Bár nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a fenyők virágzása térségünkben is erős, ám véleménye szerint ezzel sem feltétlenül magyarázható a jelenség, melyre már ő is több mint két hete felfigyelt a Nyikó mentén. A kertjében lévő növényekről mintát vett, amelyet a székelyudvarhelyi laboratóriumban készül megvizsgáltatni.

Nem okozott légúti panaszokat

A háziorvosoknál és a megyei közegészségügyi igazgatóságnál arról érdeklődtünk, hogy nőtt-e a virágporra érzékenyebb személyek száma a rendelőkben, illetve az légúti allergiás panaszok gyakorisága. Az illetékesek elmondása szerint ebben az időszakban többen szenvednek allergiától, azonban nem fordultak többen orvosokhoz, mint más évek hasonló időszakában, vagy például a múlt hónapban, ugyanakkor a közegészségügyi igazgatóságnál sem jelentettek több esetet.

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30