Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Fessünk mikrobákkal! – interaktív laboraktivitás a csíkszeredai Sapientián

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara interaktív laboraktivitásra hívja meg a csíkszeredai középiskolák XII. osztályos diákjait.

forrás: erdely.ma

 A tevékenységre február 16-án, kedden kerül sor 8-17 óra között előzetes bejelentkezés alapján. Ez alkalommal a diákok kipróbálhatják a mikrobákkal való „festést.

A „festés” lényege, hogy vékony fémdróttal (ún. oltókaccsal) különböző színű baktériumokat lehet leoltani 9 cm átmérőjű üvegedényben (Petri-csészében) lévő kocsonyaszerű táptalajra. A mikroszkopikus nagyságú baktériumok átlagos mérete mindössze 1-2 mikrométer, azaz kb. 1000 baktérium egymás mellett tesz ki egy millimétert. Így a mikrobák kezdetben nem is látszanak, csupán a fémdrótnak köszönhetően vékony karcolatok figyelhetők meg a táptalajokon. Egy-két nap elteltével a baktériumok elszaporodnak, és ezáltal sok milliárdnyi baktériumsejt jön létre, amelyek tömege már szabad szemmel is látható, így „életre kelnek a festmények”.

A laboraktivitás egy rövid munkavédelemmel kezdődik, majd a diákok előzetesen gyakorolhatják a táptalajra való oltás műveletét. Ezek után mindenki szabadon rajzolhat, festhet mikrobákkal. Segítségképpen rendelkezésre áll majd 9 cm-es papírkorong, amelyre előzetesen lehet rajzolni ceruzával, majd az így elkészített rajzot be lehet helyezni az átlátszó táptalajt tartalmazó Petri-csésze alá, ezáltal segítve a mikrobákat tartalmazó oltókaccsal történő festést. Az elkészült alkotásokból két nap múlva nyílt kiállítást szervezünk az egyetem épületében. A legjobban sikerült „festmények” alkotóit megajándékozzuk.
A tevékenységre február 16-án, kedden kerül sor 8-17 óra között előzetes bejelentkezés alapján. A kiállítás megnyitója február 18-án, csütörtökön 15 órától lesz a Sapientia EMTE Nagy Aulájában. 
 

Ez alkalommal Dr. Máthé István oktató Velünk és mellettünk élő mikrobák címmel egy rövid előadást tart, melyet a „festmények” kiértékelése követ. A kiállítást 15-18 óra között bárki megtekintheti.

Jelentkezési határidő: 2016. február 1., hétfő

Jelentkezni az alábbi elérhetőségek egyikén lehet:
Máthé István 
+40-266-314-657 / 234-es mellék
matheistvan[kukac]sapientia.siculorum.ro

A diákjaink által készített „mikrobiális festmények” megtekinthetők az egyetem honlapján: 
http://ghtk.csik.sapientia.ro/hu/hirek-datum/elo-mikrobialis-kepeslapok

Eseménynaptár

2020. február

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829