Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Fordítói verseny a Sapientián

Gúzsba kötve táncolni címmel hetedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét középiskolásoknak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai humántudományok tanszéke.

forrás: szekelyhon.ro 

sapientia atadas vn 017_b

A vetélkedőn a középiskolák 11–12. osztályos tanulói vehetnek részt, akiknek román és angol szépirodalmi szövegeket kell magyarra fordítaniuk, illetve a magyar szöveget románra és angolra. A verseny első szakasza interneten zajlik: a résztvevőknek a fordításaikat jeligével ellátott levélben kell elküldeniük a siposkatalin@sapientia.siculorum.ro címre. A beküldési határidő november 16-a, az eredményeket pedig a jeligék alapján a felsőoktatási intézmény honlapján teszik közzé.

A fordítások értékelésénél a következő szempontokat veszik figyelembe: hűség a forrásnyelvi szöveghez, esetleges fordítói problémák megoldása, nyelvhelyesség, a célnyelv sajátosságainak tiszteletben tartása, illetve a helyesírás. A zsűriben a tanszék tanárai, valamint a korábbi versenyek díjazottjai is részt vesznek.

Az eredményeket december 2-án teszik közzé az egyetem honlapján. Kategóriánként a három legjobb fordítás beküldője az egyetem humántudományok tanszékén vehet részt a döntőn. A verseny döntője december 12-én lesz a felsőoktatási intézmény csíkszeredai helyszínén. A díjazottak értékes könyvjutalomban részesülnek, valamint idén különdíjat kap a legjobb magyar fordítás szerzője és a legjobb idegen nyelvű fordítás szerzője is.

Az első három helyezett további díja, hogy ha az intézmény humántudományok tanszéke által meghirdetett szakokra kívánnak jelentkezni, a felvételi jegy egyik komponensét kiválthatja 10-es jeggyel. A szervezők lehetőségeik függvényében fedezik a döntősök utazási és szállásköltségeit. További információk a versenyről az egyetem honlapján, valamint a vetélkedő Facebook-oldalán találhatók.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031