Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Fordítói verseny középiskolásoknak

Idén immár hatodik alkalommal hirdeti meg a Gúzsba kötve táncolni című fordítói versenyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai Humántudományok Tanszéke 11–12. osztályos tanulók számára.

forrás: szekelyhon.ro

 

forditoiversenysapi2_bA diákok akár felvételi jegyüket is kiválthatják a versenyen

A középiskolások négy kategóriában versenyezhetnek: román–magyar, magyar–román, angol–magyar és magyar–angol fordításban mérhetik össze tudásukat. A jelentkezőknek szépirodalmi szövegeket kell lefordítaniuk, amelyeket a verseny első szakaszában jeligével ellátott levélben kell elküldeniük a siposkatalin@sapientia.siculorum.ro címre. A fordítások beküldési határideje november 16-a, vasárnap.

A szervezők az eredményeket a jeligék alapján teszik közzé az egyetem honlapján. A fordítások értékelésében több szempontot vesznek figyelembe, egyebek közt a szöveghűséget, a tartalmi megfelelést, a stílust, az esztétikai hatást, az esetleges fordítói problémák egyedi megoldását, a nyelvhelyességet és a célnyelv sajátosságainak tiszteletben tartását, valamint a helyesírást. A zsűrizésben a tanszék tanárai mellett korábbi versenyek díjazottjai is részt vesznek.

Az eredményeket december 2-án, az egyetem honlapján teszik közzé. Kategóriánként a három legjobb fordítás szerzője a decemberi döntőn mérheti össze újból tehetségét. A döntő és díjazás az egyetem csíkszeredai székhelyén lesz december 13-án. A díjazottakat értékes könyvcsomaggal jutalmazzák, a legjobb fordítás szerzője különdíjat kap. Az első három helyezett további díja, hogy amennyiben a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke által meghirdetett szakok valamelyikére kíván jelentkezni, a felvételi jegy egyik komponensét kiválthatja 10-es jeggyel: annak az idegen nyelvnek a vizsgáját lehet kiváltani, amelyet a fordítói versenyen választott.

További információk ezen a linken találhatók.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031