Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Gúzsba kötve táncolni: fordítói verseny középiskolások számára

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Gazdaság- és Humántudományok Karának Humántudományok Tanszéke idén is megszervezi immár hatodik alkalommal a Gúzsba kötve táncolni fordítói versenyét a középiskolás diákok számára.

forrás: maszol.ro

„A verseny célja, hogy azoknak a középiskolás diákoknak, akik a nyelvek és a fordítás iránt érdeklődnek, egy keretet teremtsünk arra, hogy megtapasztalják az anyanyelvük, az idegen nyelvek rejtett szépségeit, egymáshoz való viszonyukat” – írják a kezdeményezők a maszol.ro szerkesztőségéhez eljuttatott közleményükben. Ugyanakkor az is fontos, hogy a középiskolások bizonyítsák tehetségüket és jártasságukat a „gúzsba kötve táncolás” nehéz mesterségében, és megméretkezzenek hasonló érdeklődésű társaikkal, teszik hozzá a szervezők.

A jelentkezőknek román és angol szépirodalmi szöveget kell magyarra fordítaniuk, valamint a magyar szöveget románra és angolra. Egy versenyző jelentkezhet több kategóriában is.

Tavaly az elődöntőre 54 középiskolás diák jelentkezett 62 fordítással. A döntőn résztvevő diákok egy másfél órás helyszíni fordítás során mutatták be fordítói készségeiket.

A verseny első szakasza interneten keresztül zajlik, a fordításokat jeligével ellátott dokumentumban juttatják el a versenyzők és külön dokumentumnak kell tartalmaznia a jelige feloldását (név, iskola, osztály, lakcím). A zsűriben az intézet tanárain kívül román, illetve angol anyanyelvi beszélők, valamint a korábbi versenyek intézetünkben tanuló díjazottjai is részt vesznek.

A díjazottak értékes könyvjutalomban részesülnek. Az I., II. vagy III. helyezettek különdíja, hogy, ha a Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke által meghirdetett szakokra kívánnak jelentkezni, a felvételi jegy egyik komponensét  kiválthatják 10-es jeggyel (annak a nyelvnek a vizsgáját lehet kiváltani, amelyik nyelvfordító versenyén részt vett).

 

A fordítások beküldési határideje: 2014. november 16., vasárnap

Eredményhirdetés: 2014. december 2.

Döntő és díjazás az egyetem csíkszeredai székhelyén 2014. december 13-án.

 

 

 

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031