Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Hallgatóbarát oktatás a Sapientián

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) közel 15 éve képez szakembereket a romániai felsőoktatásban. A Sapientia Csíkszeredai Karai 2001-ben nyitották meg kapuikat a diákok előtt. Az egyetem történetéről, képzéseiről, fejlesztéseiről kérdeztük dr. Kósa Istvánt – a Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékánját –, illetve dr. Makó Zoltánt – a Gazdaság- és Humántudományok Kar dékánját. Megszólaltattuk továbbá András Elődöt, a csíkszeredai karok hallgatói önkormányzatának elnökét.

forrás: morfondir.ro

Sapientia Csíkszeredai Karain 2001 júliusában zajlott le az első felvételi vizsga, amikor 209 helyre több mint 400 diák jelentkezett – tudtuk meg a Sapientia közleményéből. Ekkor még csak 4 szakon folyt az oktatás. A 2015-ös felvételi tájékoztatóból arról értesültünk, hogy jelenleg két karon zajlik a képzés – Gazdaság- és Humántudományok Kar, illetve Műszaki és Társadalomtudományi Kar –, és több mint 15 szakra lehet jelentkezni.

Elérhető helyek száma – a 2015-ös felvételin – a Gazdaság- és Humántudományok Karon:

 

 

Elérhető helyek száma – a 2015-ös felvételin – a Műszaki és Társadalomtudományi Karon:

 

 

Stabil létszám

A romániai felsőoktatásban tanuló hallgatók száma az elmúlt években látványosan lecsökkent.

– Ez a Sapientia Csíkszeredai Karait nem érintette látványosan, az itt tanuló diákok száma a kezdetektől 800–900 fő között változott, ebben a tanévben a hallgatók száma közel 850 fő – tájékoztatott dr. Makó Zoltán.

Dr. Kósa István kérdésünkre elmondta, hogy a különböző szakok iránti érdeklődés évről évre változik. A jelentkezések száma nagyrészt attól függ, hogy a képzés elvégzése után hogyan tud a romániai munkaerőpiacon elhelyezkedni. A képzésekre felvételiző diákok nagyrészt Hargita és Kovászna megye településeiről érkeznek, a legutóbbi felvételin a jelentkezők közel fele diák volt.

– Elsősorban arra törekszünk, hogy környékbeli tanárokat alkalmazzunk, viszont a mesterképzéseken a partneregyetemekről – többek között a Budapesti Gazdasági Főiskoláról – is érkeznek vendégelőadók. Jelenleg közel száz oktatónk munkálkodik azon, hogy színvonalas oktatást nyújtson a hallgatók számára – közölte a Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékánja.

A Sapientia Csíkszeredai Karainak dékánjai portálunknak arról is beszámoltak, hogy az Erasmus-program is sikeresen működik, nagy népszerűségnek örvend. Ezen program keretében a diákoknak lehetősége adódik partneregyetemeken tanulni egy félévet, illetve nyári szakmai gyakorlaton részt venni. Jelenleg is azon munkálkodnak, hogy ezt a programot nemzetközi szintre tudják fejleszteni.

Korszerűsített oktatótermek

– Az egyetem fenntartásához szükséges költségek 80–90 százalékát a Sapientia Alapítvány biztosítja, míg a maradék 10–15 százalékot az egyetem önerőből finanszírozza, amelyet a tandíjakból, projektekből, illetve kutatásból tudnak biztosítani – tudtuk meg dr. Makó Zoltántól, aki arról is beszámolt, hogy egy hónapon belül befejeződik az az átalakulás, amely fél éve zajlik az egyetem épületében: a bentlakás teljes felújítása megtörtént, új oktatótermek és laboratóriumok épültek, felújították többek között a hőszabályzó rendszert, és az épület hőszigetelését is. Az épület felújításához szükséges anyagi hátteret a Sapientia Alapítvány finanszírozta.

Díjazott szorgalom

A Sapientia Csíkszeredai Karain jelenleg egységes az éves tandíj – akár alapképzésről, akár mesterképzésről legyen szó –, amelynek összege 250 euró. A diákok tandíjmentes helyekre is bejuthatnak, valamint szorgalmukat tanulmányi ösztöndíj formájában is díjazzák, átlagban az adott szakon tanuló hallgatók 10 százaléka részesülhet ebben az elismerésben. Minden szakon az évfolyamelső érdemösztöndíjban részesülhet, továbbá a hátrányos szociális háttérrel rendelkező diákoknak lehetősége van szociális ösztöndíjra is benyújtani kéréseiket.

Amint arról dr. Kósa István és dr. Makó Zoltán beszámolt, a tanár-diák kapcsolat eltérőbb más romániai egyetemekhez képest. Arra törekednek, hogy a mára kialakult hallgatóbarát légkört – amely részben a kis létszámú csoportoknak köszönhető – megőrizzék, ezáltal megkönnyítve a kommunikációt a hallgatók és az előadók között. Kifejtették továbbá, hogy az egyetemen oktató tanárok fő célja nemcsak az oktatásra szűkül, annál inkább aktívan tevékenykedni a helyi közösség érdekében is.

Hallgatói érdekképviselet

A népes diáksereg érdekképviselete fontos szerepet tölt be az egyetem életében. Az egyetemi hallgatók érdekképviselete a hallgatói önkormányzatban (HÖK) összpontosul.

– A HÖK legfontosabb célja és küldetése a hallgatók érdekeinek érvényesítése és képviselete az egyetem fontosabb döntéshozó testületei előtt. A HÖK részt vesz az egyetem működését szabályozó döntések meghozatalában és ellenezheti őket, amennyiben teljes mértékben nem ért egyet velük – részletezte portálunknak András Előd, a Sapientia Csíkszeredai Karainak HÖK-elnöke.

A nyolc tagot számláló vezetőség feladatai külön-külön csoportosulnak: külügyekért és kapcsolatokért felelős alelnök, sportért felelős alelnök, programokért felelős belügyi alelnök, tanügyekért felelős alelnök, bentlakásokért felelős elnök, irodavezető, kiadványokért és arculatért felelős alelnök és HÖK-elnök – tudtuk meg András Elődtől.

A tanév során a HÖK feladatai közé tartozik mind a szórakoztató, mind az oktató jellegű rendezvények megszervezése és lebonyolítása. Fő céljuk elsősorban színesebbé, izgalmasabbá tenni a diákéveket az egyetemi hallgatók számára.

A HÖK tagjai és segítői számára hasznos tapasztalat a HÖK munkájában részt venni, ez számos baráti kapcsolat kialakulásának forrása lehet.

 

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930