Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Hát még mindig nem szóltak Ádernek, hogy nincs klímaváltozás?

Az államfő a klímakatasztrófával „riogatta” hallgatóságát Székelyföldön.

Forrás: magyarnarancs.hu

Eddig az ember a természettel küzdött, most saját természetével kell megküzdenie - idézte Áder János köztársasági elnök Gábor Dénes Nobel-díjas magyar fizikus hatvan évvel ezelőtti gondolatait csütörtökön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai karán tartott előadásában.

Az MTI beszámolója szerint az államfő a klímaváltozás és a vízválság kérdéseiről tartott előadást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Föld hőmérséklete az emberi beavatkozásnak köszönhetően indult gyors ütemű emelkedésnek, a klímaváltozás pedig szélsőséges természeti jelenségeket idéz elő. Ezzel párhuzamosan az ivóvízkészletek elapadása, a túlnépesedés és a biológiai sokféleség csökkenése is veszélyezteti az emberiség jövőjét.

Árvizek, aszály, betegségek

Magyar találmányokat is bemutatott, amelyek a környezettudatos gazdálkodást teszik lehetővé. Példaként említette a vízőrnek elnevezett szert, amely réteget képez a termőföld felszínén: beengedi a csapadékot, de gátolja a víz elpárolgását. Újabb jó példaként beszélt a szintén magyar tudósok által kifejlesztett klímavédő takarmányról, amely 90 százalékkal csökkenti a kérődző állatok metánkibocsátását.

Áder János előadásában a múlt hónapokban készült felvételekkel mutatta be a klímaváltozást, illetve a szélsőséges időjárást. Elmondta: az utóbbi száz év legmelegebb húsz évét az elmúlt 22 évben jegyezték.

A Föld több országában rekordokat döntő árvizek, és soha nem látott aszály pusztítottak. A szélsőséges időjárás következményei közé sorolta az erdőtüzeket, az invazív növény- és állatfajok elterjedését, valamint korábban nem ismert betegségek megjelenését is.    Megemlítette: az időjárási szélsőségek egyre kiszámíthatatlanabb helyzeteket teremtenek, 2018-ban napról napra megdőlt a Duna vízszintjének a negatív rekordja, miközben az elmúlt 17 év alatt négyszer dőlt meg a Duna árvízi vízállásának rekordja is.

A Fidesz más mond

Ezek alapján úgy fest, a Fidesz egykori alelnökének továbbra sem szóltak a pártból, hogy mostanság éppen a zöld politika az ellenség.

 

  • Kövér Lászlónak több „elhibázott” mondata volt az EP-választás kampányában: az egyik szerint nyugaton az „agymosás” eredménye az, hogy a polgárok jobban tartanak a klímaváltozástól, mint a migrációtól. Igaz, az Országgyűlés elnöke utólag korrigálta a kijelentését.
  • A Magyar Nemzet a választások előtt olyan címlappal jelent meg, amely szerint Soros György szervezi a klímatüntetéseket, ezzel akarja elvenni a figyelmet a bevándorlásról.
  • Bayer Zsolt egy olyan összeállítást jelentett meg a blogján, ami a „klímakamuról” szól, tehát arról, hogy a globális felmelegedés csak manipuláció.
  • Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter pedig pár napja azt mondta: nem kéne „a környezetvédelemre hivatkozva észszerűtlenül korlátozni az autóipart.”
  • A friss Magyar Narancs pedig arról számol be, hogy a magyar kormány nagy hangon fellebbezett az Európai Bíróság döntése ellen, amely az európai városlakók egészségét tartja szem előtt az autógyárak érdekeivel szemben. (Részletek a csütörtöktől már kapható friss Magyar Narancsban.)

Eseménynaptár

2020. május

KeSzCsSzVa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031