Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Hatszáznegyven helyet hirdettek. Jövő szerdán kezdődik a felvételi a Sapientián

A közelgő felvételi kapcsán sajtótájékoztatót tartott tegnap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának vezetősége. A következő tanévre vonatkozó tudnivalókról, a felvételiről, a szakokról Mara Gyöngyvér rektorhelyettes, Lá­zár Ede dékán és Pap Levente dékánhelyettes számolt be.

forrás: hargitanepe.eu

A 2018–2019-es tanévre július 11–18. között lehet iratkozni. Az előző évekhez hasonlóan, idén is a humántudományok, társadalomtudományok, gazdaságtudományok és műszaki tudományok szakokon összesen 14 alapképzés, illetve öt mesterképzés indul. Idén az elsőévesek és a mesterizők számára 318 tandíjmentes, és 320 költség-hozzájárulásos helyet hirdetnek meg – hangzott el a sajtótájékoztatón.
Lázár Ede dékán elmondta, a kereslet változásának függvényében határozzák meg a tantervet. A legtöbb alapképzéses szakra nincs felvételi, a génsebészet szakra írásos felvételi által jelentkezhetnek. Vannak olyan szakok, ahol szükséges a személyes megjelenés, másoknál pedig az úgynevezett dossziévizsga adja a felvételi jegyet, amelyet az érettségi vizsga átlaga képez. Mesterképzésen három szak esetében személyes meghallgatás van. Írásbeli felvételi vizsga szükséges a fordító és tolmács, valamint a fenntartható biotechnológiák szakokon. Az 5 mesterszak közül a két közgazdasági szak: a vezetés és szervezés, illetve az alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy elvégzése által két diplomát is szerezhet a sikeresen államvizsgázó hallgató. Nyilvánvalóan ennek feltétele két államvizsga-dolgozat elkészítése. Hozzátette, az államvizsga-eredmények kihirdetése július végén lesz, és lehetőség van a fellebbezésre is.

Újabb szakot akkreditáltak
Mara Gyöngyvér rektorhe­lyet­tes elmondta: múlt héten sikeresen akkreditáltak még egy szakot, a gazdasági informatika alapképzést, ami azt jelenti, hogy e szak végzősei is az intézményben államvizsgázhatnak.
Így a 14 szakból, amelyet az egyetem kínál, már csak egy szak – a génsebészet alapképzés – nem rendelkezik akkreditációval, mivel ezt később indították el.
Az akkreditált szakon való továbbtanulás biztosítja a magyar nyelven való államvizsgázás lehetőségét, illetve akik sikeresen teljesítették az előbbi feltételt, a Sapientia – EMTE által kiadott diplomát kapnak.
A mesterszakok indulásuktól kezdve akkreditáltak, ezek közül háromnak az újraakkreditációjára benyújtotta az iratcsomót az intézmény, a másik két szaknál jövőre esedékes a minőségbiztosítási intézmény szakembereinek látogatása. A folyamatot ötévente kell megismételni, szakonként. Ez az időszak változik a minősítés függvényében.
– Büszkék vagyunk, hogy a különféle egyetemi rangsorolásokban a Sapientia – EMTE jó helyet foglal el a mindössze 17 éves működése ellenére, ezzel maga mögött tudva sok nagy múltú egyetemet. A 80 romániai egyetem közül a 24-ik, míg a webometrics rangsorolása szerint 103 egyetem közül a 34-ik helyet foglalja el a Sapientia – EMTE – zárta gondolatsorát a rektor-helyettes.

Az oktatók figyelnek a diákokra
Pap Levente dékánhelyettes a minőségi oktatás fontosságáról beszélt, kifejtve, hogy többségében saját oktatókkal rendelkezik az intézmény és rendkívüli esetekben neves egyetemről, neves oktatókat hívnak meg; továbbá a tantárgyak curriculum-tartalmát igyekeznek aktualizálni és a piac igényeihez igazítani.
– Egy másik fontos dolog, amit kiemelnék, az a „nem egy a sok közül” felvételi kampányszlogen. Ez annyit jelent, hogy az oktatók a diákokra külön tudnak figyelni, egyéni programokat is felállíthatnak. Az idei Tudományos Diákköri Konferencia rendkívüli sikere is ezt bizonyítja. Oktatók és diákok együtt kutatva, komoly tudományos eredményeket mutatnak fel – fejtette ki Pap Levente.
Szó esett az ösztöndíj-lehetőségekről, az Eramus+ mobilitási programról és a Makovetz Hallgatói Ösztöndíjprogramról is. Más egyetemekhez képest, a Csíkszeredai Kar egyedi lakhatási lehetőséget biztosít, mivel a bentlakás, a tantermek és az adminisztráció mind egy épületben található.
Emellett a város rengeteg kulturális, sport, szórakozási és kikapcsolódási lehetőséggel szolgál.

Szőke Zsuzsa

Eseménynaptár

2019. június

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930