Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Hét Hargita megyei pedagógust díjaztak

Kiosztották szombaton Szovátán a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) díjait az eredményes diákoknak, valamint a tudományos munkát végző pedagógusoknak.

forrás: szekelyhon.ro

 

apaczai_dijasok1_bKiosztotta idei elismeréseit az RMPSZ. Díjjal értékelik a pedagógusok, diákok munkáját

Az RMPSZ Mákvirág-, Bolyai Farkas- és Kós Károly-díjjal jutalmazza azokat a tehetséges diákokat, akik hazai és nemzetközi tantárgyversenyeken, kulturális- és sportrendezvényeken értek el kiemelkedő eredményeket és magatartásuk is példás. Az Apáczai-díjjal azon pedagógusok munkáját ismerik el, akik a közoktatásban dolgoznak, vagy onnan mentek nyugdíjba és mindennapi munkájuk mellett tudományos munkát is végeznek, ennek eredményét pedig önálló kötetben vagy szaklapban közzéteszik. Az idei díjakat az elmúlt hétvégén a szovátai Teleki Oktatási Központban osztották ki.

Az RMPSZ tájékoztatása szerint a szovátai Sántha Csaba szobrászművész kisplasztikájából, sorszámozott oklevélből és pénzjutalomból álló Apáczai-díjra idén 43 tudományos munkával pályáztak az erdélyi magyar pedagógusok. Hargita megyéből nyolc pályamunkát kaptak, közülük hetet díjaztak is. Az Apáczai-díjnak gyémánt, arany és ezüst fokozatát, valamint magát a díjat adták át, emellett sok pályázó részesült dicséretben, továbbá elismerésben.

Hargita megyéből a szervezet közlése szerint az Apáczai-díj ezüst fokozatát vette át a csíkszeredai Balázs Lajos professzor a székely-magyar jelképkultúra rituális szimbólumairól írt munkája elismeréseként. A megyebeli pályázók közül dicséretben részesült Bolyongás a rengetegben című pszichopedagógiai munkájáért a székelyudvarhelyei tanár Szász-Mihálykó Mária, Tudomány s erény díszére című, a kászoni oktatás kialakulását ismertető munkája elismeréseként András Ignác, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója, Lövéte, a megtartó székely falu című munkájáért András József, székelyudvarhelyi magyartanár. Az RMPSZ Tudományos tanácsa ugyanakkor elismerésben részesítette a megyéből a csíkszeredai Barabás Attila kémia szakos tanárt a kémia oktatásához kidolgozott alternatív eljárásokról szóló munkájáért, továbbá a borszéki Farkas Aladár tanárt a 100 éves ditrói Jézus Szent Szíve templom című munkájáért.

Eseménynaptár

2019. augusztus

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031