Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Hiánypótló szakokat indítanak a Sapientián

Jövő héttől felvételizhetnek a diákok a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem két csíkszeredai karának alap- és mesterképzéseire. Ősztől az eddigiek mellett két új szakot is indít a felsőoktatási intézmény, a humánerőforrás, valamint a génsebészet szakot. Marosvásárhelyen az új egyetemi bentlakás átadására készülnek. 

forrás: kronika.ro

 

sapientia-felveteli-vn-003_or_b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Sapientia csíkszeredai munkatársai tegnapi sajtótájékoztatójukon elmondták, tekintettel a Pharrell Williams Happy című videoklipjére épített kampányfilmjük sikerességére – amellyel több mint százezres nézettséget értek el az egyik videomegosztón –, a felsőoktatási intézmény a felvételi tájékoztató füzetet és plakátokat is a „happy”, azaz a boldogság szellemében készíttette el. A felvételi füzetekből több mint kétezer példányt juttattak el a középiskolásokhoz.

Az egyetem idén tizennégy szakon biztosít alapképzést, közülük kettő új: a humánerőforrás és a génsebészet szak. A helyek száma összesítve ugyanannyi maradt, mint tavaly, azaz 550 tandíjmentes és költségtérítéses hely, viszont a két új szak bevezetésével a szociológia szak helyeit megosztották. Így az új tanévben mindössze hét-hét tandíjmentes, illetve 18–18 költségtérítéses helyet hirdettek meg a szociológia és a humánerőforrás szakokon, tízet-tízet pedig a génsebészet szakon. A Sapientia csíkszeredai karán a költségtérítéses helyeken minden szakon évi 250 eurót kell fizetni.

A fordító és tolmács mesterszakra 12 tandíjmentes, illetve 16 tandíjas helyet hirdettek meg, ezen a szakon a költségtérítéses helyeken évi 500 eurót kérnek a diákoktól, a többi három mesterképzésre pedig 250 eurót. A vezetés és szervezés szakon 25 tandíjmentes és 20 tandíjas helyre, a fenntartható biotechnológiák szakon tíz és tíz, illetve a kommunikáció és közkapcsolatok szakon 22 és 28 helyre lehet jelentkezni idén.

A Műszaki és Társadalomtudományi Karon, valamint a Gazdaság- és Humán Tudományok Karon július 14-én kezdődik a felvételi. A humán szakokra július 22-éig lehet beiratkozni, a gazdasági, a műszaki, valamint a társadalomtudományi szakok esetében július 24-én zárul le a felvételi időszak, 25-én pedig minden szakon eredményt hirdetnek. A beiratkozási díj nem változott tavalyhoz képest, idén is 50 lej.

Ingyenes felkészítők

Az elmúlt években egyre több olyan diák jelentkezik a Sapientiára, akik tudatosan választják ezt az egyetemet, számoltak be a felsőoktatási intézmény vezetői. Arra viszont idén sem számítanak, hogy a nyári felvételin betelnének a meghirdetett helyek, ezért valószínűleg ősszel is szerveznek felvételit. Pap Levente, a Gazdaság- és Humán Tudományok Kar kari kancellárja elmondta, az egyetem is hozzájárult ahhoz, hogy idén sikeresebben teljesítettek az érettségiző diákok, hiszen már három éve, hogy ingyenes érettségi felkészítőket tartanak. Azt tervezik, hogy az őszi pótérettségire is szerveznek felkészítőket románból és matematikából.

Kósa István, a Műszaki és Társadalomtudományi Kar dékánja elmondta, az volt a céljuk, hogy minél több csíkszeredai és környékbeli szülőt és diákot szólítsanak meg, hogy bizalmat alakítsanak ki az egyetem iránt. Ennek érdekében több rendezvényt, nyílt napot, konferenciát, vetélkedőt és kulturális programot szerveztek. Tavaly az Erasmus-programba is bekapcsolódhattak, Európa-szerte 14 felsőoktatási intézménnyel van szerződésük, így a sapientiás diákok, tanárok is élhetnek a csereprogram nyújtotta lehetőségekkel.

Készül a vásárhelyi bentlakás

Az új tanévtől a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karán is újdonságokra számíthatnak a diákok. Az egyetem vezetősége a más megyékből érkező hallgatóknak segítene a befejezés előtt álló, 240 férőhelyes bentlakással, amelynek az átadási határideje szeptember 15. – közölte a tegnapi sajtótájékoztatón Kelemen András, a marosvásárhelyi Műszaki és Humán Tudományok Kar dékánja. Az építkezési munkálatok folyamatát kisfilmen mutatták be az újságíróknak.

„A 2013–14-es tanévben 1148 diák kezdte el tanulmányait. Ha figyelembe vesszük a 30 százalékos lemorzsolódást, a következő években 1200–1400 diákra számíthatunk. Ezek 93 százaléka a három székelyföldi megyéből érkezik, csupán 352-en voltak marosvásárhelyiek. A bentlakás a szállás mellett közösségépítési centrumként is működne, ahol a tehetségápolásra is figyelmet fordítunk. Úgy véljük, a kollégium légköre pozitív hatással lesz a teljes egyetemi életre” – fogalmazott a dékán.

Hozzátette, a teljes Campus 2015. július 15-éig készül el, hiszen az egyelőre négyszintes – de a közeljövőben a tetőteret is beépítik – bentlakás mellett kétszáz férőhelyes ebédlőt, konferenciatermet és tizenkét tantermet magában foglaló ingatlan is épül. Kelemen András szerint a beruházás teljes mértékben a magyar kormány támogatásával valósul meg mintegy 14,5 millió lejből, a szeptemberben átadásra kerülő épületet pedig megközelítőleg 9 millió lejből építették.

„A diákközösség összekovácsolása kiemelten fontos. Biztos vagyok benne, hogy nagy lesz az igény, ezért a költségek szempontjából is vonzóvá tesszük. A tanulási eredményeket és a szociális helyzetet fogjuk figyelembe venni a sorrend kialakításakor, ezt a feladatot a hallgatói önkormányzat végzi majd” – tette hozzá a dékán.

A diákkollégium alapkövét 2010. október 19-én tette le Schmitt Pál, Magyarország akkori államelnöke. 2012 októberében Orbán Viktor miniszterelnök elvi megállapodást írt alá az erdélyi magyar felsőoktatás fejlesztéséről, melynek értelmében a magyar kormány felvállalta az elmaradt fejlesztések finanszírozását, köztük a vásárhelyi diákotthon felépítését.

A munkaterületet 2013. október 16-án adták át, és fél év leforgása alatt sikerült felépíteni a háromemeletes diákotthont. A 2014–2015-ös tanévtől kezdődően a Sapientia EMTE marosvásárhelyi diákjai kétszobás, szobánként három férőhelyes apartmanokban kaphatnak majd szálláslehetőséget.

 

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031