Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Internetre költöző tudomány – Videoblogot indítanak a Sapientia csíki tanárai

Sapiophile néven videoblogot indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai kara. A felsőoktatási intézmény két oktatója havonta egy-egy rövid videóban érdekes témákat mutat be az érdeklődők számára. Az újdonság minden korcsoport számára vonzó lehet.

forrás: kronika.ro

Az egyetem két oktatója, Mara Gyöngyvér és Tánczos Levente-József (képünkön) arra vállalkozott, hogy havonta egy-egy rövid, néhány perces videóban különböző témákat dolgoznak fel játékosan, közérthetően és humorosan. Mara Gyöngyvér biológusként és biomérnökként mutatja meg, mitől lesz trendi a „zöldéletmód”, Tánczos Levente pedig a fiatal vállalkozókat megmozgató és ösztönző témákat mutatja be. Az első rész, amelyben Tánczos Levente a céltudatos tervezésről fog beszélni, október 24-én jelenik meg.

A videoblog (rövidítve vlog) internetes videonapló, ez a műfaj pedig újdonságnak számít a térségben. A részletekről az ötletgazdát, Köllő Ildikót, a Sapientia egyetem médialaboránsát kérdeztük. „Először arról beszéltünk, hogy ötperces kiselőadások jelenjenek meg, ebből jött az az ötletem, hogy vlogszerű feldolgozással oldjuk meg, mivel ez a műfaj sokkal közelebb áll a fiatalokhoz, mint egy komolyabb előadás. Összességében olyan lesz, mint egy tévéműsor, hiszen minden hónapban ugyanabban az időpontban jelenik meg. Az a cél, hogy legyenek kérdések, hozzászólások, jó és rossz vélemények” – magyarázta Köllő Ildikó.

Az oktatók nagy lelkesedéssel vágtak bele az új kihívásba, reményeik szerint sok érdeklődőt vonz majd a Sapiophile. „Az első témám a környezetbarát öltözködéssel lesz kapcsolatos, de a továbbiakban szó lesz génmódosításról, környezetbarát háztartásról, megújuló erőforrások használatáról, februárban a Valentin-nap kapcsán a szerelem kémiájáról, márciusban pedig a nők napja alkalmából a nők szerepéről fogok beszélni a tudományban” – sorolta Mara Gyöngyvér.

A vlog fiatalos stílusával a készítőknek az a céljuk, hogy minél több nézőre tegyenek szert, bármi is legyen az érdeklődési körük. „A témáim olyanok lesznek, amelyek vagy az üzleti életben, vagy akár személyes értelemben általánosan érdekesek lehetnek. Nem teljesen szakmai: az a cél, hogy fiatalos hangnemben mutassunk be egy-egy témát, elérve azt, hogy miután megnézték, kezdjenek el foglalkozni vele, olvassanak utána” – hangsúlyozta Tánczos Levente. Az érdeklődők a YouTube videomegosztó honlapon (www.youtube.com) a Sapientia EMTE – Csíkszereda keresőszókra rákeresve követhetik figyelemmel, illetve itt iratkozhatnak fel a sorozatra.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031