Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Jó hír: idén nem kell szöcskejárástól tartani Székelyföldön

A tavalyi évtől eltérően, amikor is tömegesen szaporodott el a fogasfarkú szöcske, 2019-ben jóval kisebb számban jelentkeztek Gyergyószéken. A szöcskeállomány csökkenését a gólyák és seregélyek lakmározásai is elősegítették, mert ezáltal kellőképpen megtizedelték a rovarok állományát, de elsősorban a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető, hogy kevés pete kelt ki ebben az évben – közölte szerdán a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, dr. Máthé István.

Forrás: maszol.ro

Mint arról mi is több ízben beszámoltunk, 2018 májusának végén jelentek meg az első hírek arról, hogy „sáskajárás” van Szárhely és Ditró térségében. Hamarosan kiderült, a fogasfarkú szöcske tömeges elszaporodásáról van szó. A meglehetősen nagyméretű, 2-4 cm hosszú, rövid szárnyú és amiatt röpképtelen szöcskék nagyon nagy számban jelentek meg elsősorban a Gyergyói-medence kaszálós és legelős területein, de Udvarhelyszéken is több térségben előfordultak. 

A főként füves területeken történő lassú vándorlásuk során elérték egyes települések határát, több helyen ezresével keltek át közutakon, riadalmat keltve a gazdák, a lakosság és az autóvezetők körében. A megyei hatóságok a leginkább érintett Gyergyószárhegy határában több mint ötvenhektáros területen rovarirtó szerekkel permeteztek, más érintett területeken végül elmaradt a rovarirtás.

Ugyan nem kártevő rovarként tartják számon, de a tavalyi évben nagy számban elszaporodott fogasfarkú szöcskék elsősorban a nagylevelű kétszíkű növények (pl. bojtorján, nadálytő, pitypang stb.) levelének megrágásával minden bizonnyal okoztak terméskiesést azokon a füves területeken – elvétve lucernásokban, lóherésekben – ahol átvonultak. Látványosabb kárt a Szárhegy határában lévő Tatárdomb közeléből jeleztek. Mezőgazdaságilag művelt területeken, kertekben kimutatható kártételről nem érkeztek hírek. A Gyergyószárhegy melletti Güdüc-patak közelében lévő, lepermetezett burgonyaültetvény pedig kiheverte a korai kisebb levélrágásokat.

Máthé István egyetemi docens rámutatott: „A napokban a Güdüc patak mentén vizsgálódtam, ott, ahol a tavalyi évben a legintenzívebb szöcskegradáció volt kimutatható. Pontos felmérést nem végeztem, de a helyenként magasra nőtt fűben figyelmesen haladva néhány négyzetméterenként megfigyelhető volt egy-két fogasfarkú szöcske. ami jóval kisebb egyedsűrűséget jelent, mint tavaly, amikor akár harminc-negyven nagyméretű szöcskét is megfigyeltem négyzetméterenként. Helyenként a frissen lekaszált fűben több tucat gólya és száznál is több seregély lakmározott a fogasfarkú szöcske és valószínűleg más szöcske és sáskafajok egyedeiből.” 

A helyszínen megkérdezett gazák szerint az idén jóval kevesebb a fogasfarkú szöcske, nem okoznak problémát. A tavalyi szöcskeinvázió nagy médiavisszhangja ellenére nem mindenkihez jutott el az üzenet, hogy a fogasfarkú szöcske valójában egy őshonos rovarfajunk, és általános jelenléte jó minőségű, nagy fajgazdagságú füves területeket jelez, részletezi a közlemény. Például olyan összeesküvés-elméletek terjengtek, hogy valakik repülőgéppel vitték oda a szöcskéket.

Bár egyértelműen nem ismert, hogy pontosan milyen környezeti tényezők váltják ki a tömeges elszaporodást, a korábbi megfigyelésekre is alapozva 2018-ban a szokatlanul enyhe tél és a rekordmelegű április kedvezett a fogasfarkú szöcske petéinek nagy számban való kikelésének. 2019-ben a csapadékosabb és hűvösebb tavaszi időjárás miatt kevés pete kelt ki és érte meg a felnőttkort.

Eseménynaptár

2020. július

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031