Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Jó képességű diákok a Sapientián

A szigorított érettségi miatt évek óta alacsony az egyetemre felvételizők száma, az viszont öröm az ürömben, hogy a felsőoktatási intézményekbe jól felkészült diákok jelentkeznek – állítják a Sapientia egyetem csíkszeredai vezetői.

 

sapientia_felveteli_kr_1_b

Ősszel is hirdetnek felvételit a Sapientia egyetem csíkszeredai karain

„Jobbra számítottunk, ennek ellenére ugyanaz a helyzet, mint tavaly” – vonja le a következtetést az idei felvételiről Kósa István, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Műszaki és Társadalomtudományi Karának dékánja, aki összességében elégedetten nyilatkozott. 

Nincs veszélyben egyetlen szak sem

Kósa István szerint nincs olyan szak a karon, amelyen ősszel ne kezdődne el az oktatás: példaként a környezetmérnöki szakot említette, amelyre mindössze öt személy jelentkezett (egy szak elindításához legkevesebb tíz személyre van szükség), ám abban bíznak, hogy az őszi pótfelvételin lesz elegendő jelentkező. A szociológia szakra sem tolongtak, arra összesen kilencen nyertek felvételt, ősszel még négy tandíjmentes, illetve 37 tandíjas helyre lehet beiratkozni. A kommunikáció szakon viszont elég jó az arány: az 50 helyből 28 telt be. Az élelmiszeripari mérnöki szak 20 tandíjmentes és 30 fizetéses helyére 14 személy nyert felvételt. Az egyik legújabb szak, az ipari biotechnológia 10 tandíjmentes és 20 tandíjas helyéből 6-ra felvételiztek sikeresen, a közélelmezési és agroturisztikai mérnök-menedzser szak 15 tandíjmentes és 15 tandíjas helyéből kilencet foglaltak el. Szeptember 4–11. között a kar minden szakára hirdetnek pótfelvételit, ez egybeesik a mesteri szakok felvételijével. 

„Az idei és tavalyi jelentkezők is egyértelműen jobban felkészültek, mint azok, akik a szigorított érettségi előtt jelentkeztek nálunk. Ezt azért merem ennyire kategorikusan kijelenteni, mert tapasztalataink szerint a kamerás rendszerben érettségizett diákjaink féléves vizsgaeredményei minden szempontból jobbak, mint az azelőttieké” – húzta alá Kósa.

Húszszázalékos növekedés

A Gazdaság- és Humántudományok Karon a tavaly nyári 90-hez képest idén 110-en jelentkeztek.
„Mintegy húsz százalékkal több volt a jelentkező, a karunkon jelenleg nincs olyan szak, amelyen probléma lenne az őszi indulás” – nyilatkozta Makó Zoltán, a Gazdaság- és Humántudományok Kar dékánja, aki külön kiemelte az új szakuk, a gazdasági informatika jó szereplését: a 10 tandíjmentes helyre 15-en jelentkeztek. Tavaly a statisztika szakot épp azért szüntették meg, mert arra nagyon kevesen jelentkeztek. „A jelentkezettek számában az a plusz mindenképp megmutatkozott, amennyivel idén jobbak voltak az érettségi eredmények.”

A közgazdaság képzési ág 50 ingyenes és 50 tandíjfizetéses helyére összesen 30-an jelentkeztek, a könyvelés és gazdálkodási informatika szak összesen 50 helyére pedig 23-an. Marketing szakon 15 tandíjmentes és 15 költségtérítéses hely van, ebből 12-t foglaltak el. A román nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom szakra 16-an (20 tandíjmentes és 30 költségtérítéses hely van ezen a szakon), a világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szak 10 tandíjmentes és 20 fizetéses helyére pedig 13-an nyertek felvételt. Ezen a karon is szerveznek őszi pótfelvételit.

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031