Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Jön a nyár, főzzünk sört! De hogyan?

Ha eddig voltak valami szándékcsökevényeink arról, hogy szívesen kipróbálnánk az otthoni sörfőzést, talán ideje nekilátni! Nem kell más, mint erős akarat, idő, türelem és egy csomó pénz. De a végeredmény kárpótolhat: igazi kézműves sört kóstolhatunk.

forrás: liget.ro

Ha a bevezető még nem tántorított el szándékunktól, akkor megpróbálunk segíteni: lépésről lépésre leírjuk, hogyan kell sört főzni. A tudományt nem az internetről lopkodjuk össze, hanem szakember segítségét vesszük igénybe: dr. Salamon Rozália Veronika a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Élelmiszertudományi Tanszékének docense tartott a témában nemrég egy jó hangulatú előadást, amin a Liget olvasóinak erősen túlnyomó többsége nem vehetett részt, de sebaj, mi ott voltunk, s a lényeget ezennel sűrítjük.

Döntések, előkészület

Szóval legelőször el kell döntsük, hogy milyen sört szeretnénk főzni: vannak ugye egyebek mellett a pilseni, láger illetve az ale típusú sörök. Jó eséllyel ez utóbbiról kevesebbet hallunk, pedig megvan az az előnye, hogy szinte szobahőmérsékleten erjeszthető, így olcsóbban előállítható, míg a többi fajtánál ellenőrzött hőmérsékletre van szükség, s ehhez külön berendezés kell: szerencsénk, ha a pincénk mondjuk jól tartja a 12 fokot, akkor meg vagyunk élve. Na, de ne ugorjunk ennyire előre.

Ahhoz, hogy sört tudjunk főzni, megfelelő felszerelés kell. Egy nagyon fapados kezdő szettet mintegy 200 lejből meg is rendelhetünk az internetről, ehhez tartozik egy erjesztőveder, általában 30 literes, ami úgy néz ki, mint egy műanyag festékes veder, de tartozik hozzá csap, kotyogó, ami kiengedi a keletkező plusz széndioxidot, hőmérő matrica, keverőlapát, fertőtlenítő vegyszer, üvegmosó kefe, palackozó szifon, keverőlapát (ja bocs, ez már volt), koronazár lezáró – ezt nálunk inkább kapszálónak mondják ejsze – és száz darab fémkupak. Ha olyan helyről vásárolunk, akkor még egy ajándék sörösüveget és a főzési technológia leírását is megkapjuk hozzá román nyelven, s innentől kezdve akár abba is hagyhatjuk ennek a cikknek az olvasását, már ha megfelel nekünk a román szöveg. Csak annyit kéne leírjak, hogy melyik ez az oldal, oszt kész, de mivel ez nem reklámcikk és nem is támogatói tartalom, rábízom az olvasóra, hogy megtalálja, valószínűleg nem lesz nehéz dolga.

Recept, alapanyagok

Ha eldöntöttük, milyen sört szeretnénk, akkor ki kell választanunk egy nekünk tetsző receptet. Salamon Rozália Veronika ehhez egy receptes könyvet ajánlott, de akinek nincs, biztosan talál receptet az interneten akár azon az oldalon is, ahonnan a cuccot rendeljük, de ebben a témában sok magyar tartalomra bukkanhatunk. A megfelelő recept kiválasztása azért fontos, mert be kell szerezni az alapanyagokat.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031