Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Karácsonyvárás a Sapientián

Idén is közösen hangolódtak a közelgő karácsonyi ünnepekre a Sapientia EMTE hallgatói és oktatói kedden este a Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség és a Hallgatói Önkormányzat szervezésében az egyetem előterében.

forrás: szekelyhon.ro

Az ünnepség kezdetén Tamás József püspök osztotta meg alkalmi gondolatait a hallgatósággal. Megítélése szerint a karácsony lényege, hogy Isten egyszülött Fiát elküldte a Földre, hogy minket megváltson. „Ma ez a világ nem olyan, amilyennek lennie kellene, az ember jobban hallgatott a gonoszra, mint az Istenre” – mondta a püspök. „Ott ahol az Istent tisztelik, és törvényeit próbálják megtartani, ott béke, öröm, boldogság van az emberek lelkében és távol áll az, ami a mai világunkat beárnyékolja. Újra és újra a félelemben kell élnünk, amibe a korrupt világ sodorja bele az emberiséget” – mutatott rá Tamás József.

Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja is osztotta a püspök atya gondolatait, miszerint kelet-közép Európában nehéz időket élünk. „Akkor amikor a béke, a szeretet kellene meghatározza az életünket, folyamatosan harcolnunk kell. Nekünk keresztényeknek harcolnunk kell a hitünk megvédéséért, azért is, hogy gyermekeink és unokáink a mi hagyományaink szerint ünnepelhessék a karácsonyt. Ezen belül, nekünk magyaroknak harcolnunk kell azért, hogy ezt anyanyelvünkön, nemzeti jelképeink szabad használatával tehessük, úgy, hogy ezért sem a törvény  általi büntetés, sem a szomszédok sanda pillantásai vagy rosszalló megjegyzései ne fenyegessenek bennünket” – fogalmazott a vezető konzul.

Az ünnepi gondolatok sorát Makó Zoltán dékán és Csiszár Levente, a Hallgatói Önkormányzat frissen megválasztott elnöke folytatta, akik közösen helyezték fel a betlehemi csillagot az egyetem karácsonyfájára.

Az ünnepi hangulatot fokozta a Lux Aurumque kamarakórus Ványolós András zenetanár vezetésével. Továbbá énekével ajándékozta meg a hallgatóságot Kovács Bea II. éves hallgató zenésztársaival közösen.

Az ünnepség záróakkordjaként Tamás József püspök megáldotta az egyetem hatodik emeletén kialakított kápolnát, az egyetemi lelkészség nevében Szatmári Ingrid református lelkész és Csapai Árpád római katolikus egyetemi lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait. A családias hangulatú együttlét szeretetvendégséggel zárult.

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031