Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Keresztöltés – kettős könyvbemutató a Kájoni János Megyei Könyvtárban

A Keresztöltés című kettős könyvbemutatón irodalmi tanulmányokat, kritikákat, recenziókat tartalmazó köteteket ismerhet meg az irodalom jelenségei iránt érdeklődő csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvár előadótermében, 2015. január 16-án, pénteken 18 órakor. A kötetek szerzői, Tapodi Zsuzsa és Pieldner Judit a Sapientia EMTE csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Kara, Humántudományok Intézetének oktatói.

forrás: erdely.ma

Mindketten irodalomkutatóként, „hivatásos olvasóként” foglalkoznak irodalmi szövegek értelmezésével, kritikai interpretálásával. 

Tapodi Zsuzsa Szövegek szövete című, frissen megjelent kötete válogatott írásokat, irodalmi tanulmányokat, előadás-szövegeket, recenziókat tartalmaz. Az oktatómunka kapcsán született világirodalmi témájú írások többsége a kortárs irodalomhoz kapcsolódik. Imagológiai tanulmányok kaptak helyet a második körben, a magyar-román viszony irodalmi reprezentációit vizsgáló írások. Ezek a szövegek a másságról alkotott képek alakulását vizsgáló kutatócsoportban kifejtett munka során jöttek létre. A harmadik csoport a közelmúlt erdélyi irodalmának jelenségeire figyelő szövegeket tartalmaz. (RHT kiadó, Bukarest – Szepsiszentgyörgy – Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár, 2014). 

Az értelmezés ideje címet viseli Pieldner Judit kötete, amely 2003 és 2008 között született tanulmányaiból, kritikáiból tartalmaz válogatást. Az irodalomkutató tájékozódása interdiszciplináris, különböző művészeti ágak, például szöveg és film átjárhatóságának kérdései foglalkoztatják. A kötetbe foglalt írások izgalmas értelmezői barangolásra hívják az olvasót az irodalmi szövegek világába. (Egyetemi Műhely Kiadó – Bolyai Társaság, Kolozsvár, 2013). A könyvbemutatón a két szerző egymás szövegeire reflektáló nézőpontjaiból ismerhetik meg a köteteket a jelenlevők. 

Haszonnal forgathatják a kötetek lapjait a gyakorló és leendő irodalomtanárok, vizsgára készülő fiatalok, de nem csak azokhoz szólnak ezek az írások, akik az irodalommal, olvasással, irodalmi jelenségek, szövegek értelmezésével hivatásként foglalkoznak. A széles olvasóközönség érdeklődését, kiváncsiságát is felkeltik a bemutatott, értelmezett művek elolvasása iránt. 

 

Eseménynaptár

2019. május

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031