Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Sajtónak / Rólunk írták /

Kínálatbővítés a Sapientián

A következő tanévtől gazdasági informatika szakot indít a Sapientia egyetem Csíkszeredában. Az új alapszak mellett több mesterképzés is elindulhat szeptembertől.

 

Bővíti szakkínálatát a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem két csíkszeredai kara. Az már biztos, hogy a Gazdaság- és Humántudományok Karon szeptembertől elindul a gazdasági informatika szak, a fordító-tolmács mesteri képzés beindítása pedig mindössze egy bukaresti „igenen” múlik. A másik, a Műszaki és Társadalomtudományok Karon Fenntartható biotechnológiák, illetve kommunikáció és közkapcsolatok néven két mesteri szak indítását tervezik.

Meg kell állítani az elvándorlást

A Romániai Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) április végén hagyta jóvá a Gazdaság- és Humántudományok Karon szeptembertől induló gazdasági informatika szak ideiglenes működési engedélyét, így  idén ősztől kezdődhet a gazdasági informatikai képzés Csíkszeredában. A 2013/2014-es tanévben 10 tandíjmentes, valamint 20 költségtérítéses helyet hirdetnek meg.

„Karunk is tagja az informatikai cégek által alapított, IT Plusz Klaszter nevű szervezetnek, amelynek képviselői jelezték, nemcsak Székelyföldön, hanem az egész országban leállt az informatikai fejlődés. Ennek az az oka, hogy néhány év alatt nagyon sok jól képzett szakember hagyta el az országot. Számunkra lehetőséget jelentene a gazdasági informatikai képzés arra, hogy itthon tartsuk a jó képességű diákokat. Ha elvándorolnak, akkor a térség nem tud fejlődni” – indokolja a gazdasági informatika szak elindításának fontosságát Makó Zoltán, a Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánja.

A tervek szerint úgy próbálnák megállítani – vagy legalább lassítani – az elvándorlást, hogy már az egyetemi évek alatt szakmai gyakorlatokat szerveznek a helyi informatikai cégeknél, ahol akár a jövőbeli munkahelyeiket is megalapozhatják a sapientiás hallgatók.

Fordító-tolmács képzés
 
Mesterképzés terén is változások várhatók a Gazdaság- és Humántudományok Karon. Idéntől el szeretnék indítani a fordító-tolmács mesteri képzést (az ideiglenes engedély megadásáról hamarosan dönt az illetékes bukaresti ügynökség), a már működtetett mesteri képzésüket pedig átalakítanák: a magyarországi Corvinus egyetemmel közös, vezetés és szervezés nevű képzést úgy „reformálnák meg”, hogy a hallgatók mindkét egyetemtől kaphassanak oklevelet. 

Mesteri képzésre fókuszálnak 

A Sapientia másik csíkszeredai karán, a Műszaki és Társadalomtudományok Karon idén a már létező alapszakokra lehet jelentkezni, mesteri képzés terén viszont két új szak is indulhat. „Már csak a bukaresti  ügynökség jóváhagyására várunk, hogy ősztől elkezdhessük a fenntartható biotechnológiák és a kommunikáció és közkapcsolatok nevű mesterképzéseinket” – újságolja Kósa István, a Műszaki és Társadalomtudományok Kar dékánja. A már létező, a Corvinus egyetemmel partnerségben oktatott szociológia mesterképzést idén is meghirdetik.

A Sapientián működik továbbá (amelyben mindkét kar szakmai partnerként vesz részt) a Gödöllői Szent István Egyetem kihelyezett, Vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzése.

 

forrás: szekelyhon.ro

Eseménynaptár

2019. szeptember

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30